Τουρκία: «Αντιαλκοολικό» lockdown

Τουρκία: «Αντιαλκοολικό» lockdown

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Αιφνιδιαστική απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στη χώρα για 17 ημέρες επέβαλε την Τρίτη η τουρκική κυβέρνηση, αφήνοντας τους πολίτες της να διερωτώνται με ποιο σκεπτικό αυτό συνδέεται με την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Από αύριο τίθεται σε ισχύ στη χώρα lockdown 17 ημερών, οι κάβες κλείνουν και για λόγους αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού κλείνουν και οι πτέρυγες αλκοολούχων ποτών στα σούπερ μάρκετ. 

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδεολογικό μέτρο που εκφράζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Το μέτρο είναι καθαρά ιδεολογικό, είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των κυβερνητικών επεμβάσεων στη ζωή των πολιτών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου CHP Βελί Αγμπαμπά. Αλλος βουλευτής του κόμματος αστειεύθηκε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «άργησε 400 χρόνια», θυμίζοντας τον σουλτάνο του 17ου αιώνα Μουράτ Δ΄, ο οποίος είχε απαγορεύσει το οινόπνευμα και τον καφέ. 

Αν και μουσουλμάνοι, πολλοί Τούρκοι καταναλώνουν οινοπνευματώδη, ενώ το ρακί είναι συνυφασμένο με τις παραδόσεις της χώρας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, συνιστά τσάι και αριάνι. 

Από την άνοιξη του 2020, η Τουρκία είχε εφαρμόσει το μέτρο των «lockdowns του Σαββατοκύριακου», επιτρέποντας την κυκλοφορία μόνο στη διάρκεια της εβδομάδας και επιβάλλοντας αυστηρότατες απαγορεύσεις κάθε Σαββατοκύριακο. Τα Σαββατοκύριακα, επίσης, απαγορευόταν η πώληση οινοπνευματωδών. «Ας γκρινιάζουν όσο θέλουν», είχε πει τον Δεκέμβριο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Οι απόψεις μας είναι σύμφωνες με την επιστήμη: το οινόπνευμα οδηγεί στη μη τήρηση αποστάσεων. Το ίδιο έχουν κάνει και άλλες χώρες». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή