ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη εμφάνιση του εμφανώς αδύναμου Ναβάλνι μετά την απεργία πείνας

Πρώτη εμφάνιση του εμφανώς αδύναμου Ναβάλνι μετά την απεργία πείνας

Εμφανώς αδυνατισμένος παρουσιάστηκε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την απεργία πείνας ο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από τη Μόσχα.

Παράλληλα οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν τη Μεγάλη Πέμπτη ότι κλείνουν τα περιφερειακά γραφεία της εκστρατείας του κ. Ναβάλνι, καθώς το ρωσικό κράτος πιέζει να θεωρηθεί εξτρεμιστική η πολιτική οργάνωση του αντιπολιτευόμενου ακτιβιστή.

Ο φυλακισμένος επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε σε σύνδεση μέσω διαδικτύου από τη φυλακή όπου εκτίει ποινή δυόμισι ετών. Λίγες ημέρες μετά τη διακοπή της απεργίας πείνας, αφού πέτυχε να εξεταστεί τελικά από ανεξάρτητους γιατρούς, ο 44χρονος πολιτικός κατέθεσε προφανώς αποδυναμωμένος στο δικαστήριο μέσω απ’ ευθείας σύνδεσης για την υπόθεση της απαγόρευσης ανάρτησης μηνυμάτων από τις οργανώσεις του στο Ίντερνετ.

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι ο κ. Ναβάλνι παρουσιάστηκε να έχει χάσει πολλά κιλά, να έχει ξυρισμένο κεφάλι και αδύναμη φωνή, καθώς μόλις τώρα επανέρχεται σταδιακά στην κανονική σίτιση, ύστερα από 23 μέρες αυστηρής απεργίας πείνας.

Ως ασφαλιστικά μέτρα, τη Μεγάλη Τρίτη δικαστήριο της Μόσχας απαγόρευσε την πρόσβαση της οργάνωσης Ναβάλνι στους τραπεζικούς της λογαριασμούς και την οργάνωση διαμαρτυριών και διαδηλώσεων, ενόψει οριστικής απόφασης περί χαρακτηρισμού της ως εξτρεμιστική.

Στο μεταξύ συνεργάτες του κ. Ναβάλνι ανέφεραν το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ανοίξει νέα δικαστική υπόθεση εναντίον του αντιπολιτευόμενου πολιτικού, σχετικά με τη σύσταση μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βλάπτει τους πολίτες.

Πηγή: Reuters