ΚΟΣΜΟΣ

Τζόνσον για υπόθεση ανακαίνισης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να ανησυχώ

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να δούμε εδώ ή να ανησυχούμε», σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την κατοικία του

Τζόνσον για υπόθεση ανακαίνισης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να ανησυχώ

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι να δούμε εδώ ή να ανησυχούμε», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την ανακαίνιση της κατοικίας του.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με ό,τι ζητήσει η κεντρική εκλογική αρχή της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς υπάρχουν «βάσιμες υποψίες για παρατυπίες». 

Οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρά για την υπόθεση ανακαίνισης της κατοικίας του, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μπόρις Τζόνσον: Οι ακριβές προτιμήσεις ενός πρωθυπουργού

Τη Μεγάλη Τετάρτη, σε μια φορτισμένη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ αποκάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό «τρισάθλιο» και τον κατηγόρησε για διαφθορά και διαπλοκή. Ο Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες και επέμεινε ότι κάλυψε ο ίδιος όλα τα έξοδα, πέραν εκείνων που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο εκάστοτε πρωθυπουργός δικαιούται ετήσιο επίδομα 30.000 λιρών (34.500 ευρώ) για την ανακαίνιση της κατοικίας του.

Ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν ότι η ανακαίνιση κόστισε συνολικά 200.000 λίρες (230.000 ευρώ) και πιθανολογούσαν ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε δανεισμό, κάτι που βάσει της νομοθεσίας και τον κώδικα συμπεριφοράς κυβερνητικών αξιωματούχων ήταν υποχρεωμένος να δηλώσει στις Αρχές.

⇒ Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνει ο πονοκέφαλος για τον Τζόνσον

Αλλα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο γνωστός επιχειρηματίας και γενναιόδωρος φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Μπράουνλοου, παραδοσιακός χρηματοδότης των Συντηρητικών, στήριξε την ανακαίνιση με ποσό 67.000 λιρών. Πριν από μία εβδομάδα, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος υπήρξε βασικός σύμβουλος του Τζόνσον στο δημοψήφισμα για το Brexit και στις τελευταίες εκλογές, αλλά στη συνέχεια ήρθε σε ρήξη μαζί του, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να καλύψει τα έξοδα της ανακαίνισης από χρηματοδότες του κόμματος, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε «ανήθικο, ανόητο και πιθανώς παράνομο».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Wallpaper-gate: Αντιμέτωπος με επίσημη έρευνα ο Μπόρις Τζόνσον