ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Δεν θα προτείνουμε δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι δεν θα προτείνει άμεσα τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Δεν θα προτείνουμε δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι δεν θα προτείνει άμεσα τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, καθώς επιθυμεί πρώτα να βεβαιωθεί ότι η χώρα έχει εξέλθει από την υγειονομική κρίση.

«Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να προτείνουμε δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κ. Στέρτζον στο ραδιόφωνο του BBC.

«Μια ολόκληρη ζωή πιστεύω στην ανεξαρτησία, θέλω η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη, αλλά πρώτα πρέπει να οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την κρίση» διευκρίνισε.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Σκωτίας δημοσίευσε προσχέδιο νόμου για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μετά την πανδημία. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, εναπόκειται στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας να αποφασίσει την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, στην οποία το Λονδίνο παραμένει κατηγορηματικά αντίθετο.

Το ερώτημα που τίθεται «Μπορεί η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;» φέρεται να παραμένει το ίδιο με αυτό του 2014, όπου η βρετανική επαρχία είχε αποφασίσει σε ποσοστό 55% να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το Brexit, κατά του οποίου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν σε ποσοστό 62% το 2016, άλλαξε τα δεδομένα και αύξησε την επιθυμία για ανεξαρτησία.

Πιθανότητες 15% για ανεξάρτητη Σκωτία βλέπει η Morgan Stanley

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί στο Λονδίνο η εκτίμηση της Morgan Stanley περί πιθανοτήτων 15% για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου για το σκωτσέζικο κοινοβούλιο και την τοπική κυβέρνηση, οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρίας προέβλεψαν την Τετάρτη ότι κατά 30% θα διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα περί ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας, και κατά 15% ο Βορράς της Μεγάλης Βρετανίας θα γίνει όντως ανεξάρτητος.

Με πληροφορίες από Reuters