ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τρεις διαφορετικές ινδικές μεταλλάξεις – Πιθανή μικρή αύξηση μεταδοτικότητας

Ο περιορισμός της πανδημίας δείχνει πλέον στασιμότητα στη χώρα

Βρετανία: Τρεις διαφορετικές ινδικές μεταλλάξεις – Πιθανή μικρή αύξηση μεταδοτικότητας

Τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις του ινδικού στελέχους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στη Βρετανία, ενώ ο εκτιμώμενος δείκτης μεταδοτικότητας R του κορωνοϊού στη χώρα τείνει προς πιθανή αύξηση, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το βρετανικό υπουργείο Υγείας, και εκτιμάται μεταξύ του 0,8 και 1,1.

Τα κρούσματα με το ινδικό στέλεχος εντοπίζονται μεταξύ των ταξιδιωτών που επιστρέφουν στη Βρετανία από την Ινδία, όπως ανακοινώθηκε, και έχουν τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις. Οι δύο από τις τρεις εντοπίστηκαν για πρώτη φορά την Πέμπτη.

Παρότι η πανδημία είναι σε ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ινδική μετάλλαξη αρχίζει να κερδίζει έδαφος, καταλαμβάνοντας οκτώ φορές μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρουσμάτων μέσα σε δύο εβδομάδες: Από 0,2% των κρουσμάτων στα τέλη Μαρτίου, το ινδικό στέλεχος έχει μολύνει το 1,7% των κρουσμάτων στη Βρετανία στα μέσα Απριλίου.

Παράλληλα ο περιορισμός της πανδημίας δείχνει μια στασιμότητα στη Βρετανία με πολύ μικρή μείωση των κρουσμάτων και ημέρες όπου η μετάδοση δείχνει αυξητικές τάσεις, την ώρα που όλο και περισσότερες δραστηριότητες επιτρέπονται στη χώρα.

Η τιμή του δείκτη R μεταξύ του 0,8 και του 1,1 όπως καταγράφεται σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε 10 άνθρωποι που μολύνονται θα μολύνουν μεταξύ οκτώ και 11 άλλους ανθρώπους. Η τιμή του αναφερόμενου δείκτη, ήταν μεταξύ 0,8 και 1,0 την προηγούμενη εβδομάδα.

Μία τιμή μεγαλύτερη της μονάδας υποδεικνύει αύξηση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες της κυβέρνησης δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τα στατιστικά στοιχεία, η σημασία των οποίων υποβαθμίζεται όταν η επικράτηση των μολύνσεων είναι χαμηλή, όπως συμβαίνει την περίοδο αυτή στην Αγγλία.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το ημερήσιο ποσοστό των μολύνσεων καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα, μεταξύ του -4% και του -1%, έναντι ποσοστού μεταξύ του -5% και του -1% την προηγούμενη εβδομάδα.

Πηγή: Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ