ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δυτική Αυστραλία: Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης

Δυτική Αυστραλία: Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης

Κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού δεν διαγνώσθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σήμερα στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας, κάτι το οποίο απομακρύνει τους φόβους για ένα δεύτερο σύντομο lockdown μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε ακόμη: Η Πριγιάνκα Τσόπρα συγκεντρώνει βοήθεια για την Ινδία

Τα νέα αυτά κρούσματα ανάγκασαν τους αξιωματούχους να απαγορεύσουν τον κόσμο σε τοπικό ποδοσφαιρικό αγώνα χθες και να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα ως το τέλος της εβδομάδας στο Περθ, την πρωτεύουσα της πολιτείας, το οποίο μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε βγει από σύντομο lockdown που είχε επιβληθεί μετά τη διάγνωση ενός κρούσματος του νέου κορωνοϊού.

“Θα αποτιμήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ, πώς πάνε τα πράγματα (και) αν μπορούμε ή όχι να άρουμε κάποιους από αυτούς τους περιορισμούς τότε”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Περθ ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκάουαν.

Οι αρχές της πολιτείας είχαν δηλώσει το Σάββατο ότι υπήρχε πιθανότητα να επιβληθεί ένα σκληρό, σύντομο lockdown στο Περθ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, αφότου ένας φρουρός ασφαλείας σε ξενοδοχείο καραντίνας και δύο από τους συγκάτοικούς του διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Μολονότι δεν δόθηκε εντολή για παραμονή στο σπίτι, ζητήθηκε από τον κόσμο να φοράει μάσκα όταν βγαίνει από αυτό.

Τα σύντομα lockdown, το κλείσιμο συνόρων και τα γρήγορα συστήματα ιχνηλάτησης έχουν συμβάλει στην διατήρηση από την Αυστραλία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα των αριθμών των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και των θανάτων από την COVID-19. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει καταγράψει συνολικά μόλις πάνω από 29.800 κρούσματα και 910 θανάτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστραλία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της όλων των ταξιδιωτών από την Ινδία, συμπεριλαμβανομένων των Αυστραλών πολιτών και μόνιμων κατοίκων, μετά την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά πρόστιμα και ακόμη και φυλάκιση έως πέντε ετών.

Οι απευθείας πτήσεις από την Ινδία έχουν διακοπεί ως τις 15 Μαΐου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί κανόνες θα εξετάζονται διαρκώς και οι πτήσεις επαναπατρισμού από την Ινδία θα αποκατασταθούν μόλις είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην χώρα τους.

“Θα το κάνουμε αυτήν την εβδομάδα, θα το κάνουμε την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα ισχύει για όσο καιρό χρειάζεται για να διατηρήσουμε ασφαλείς τους Αυστραλούς”, δήλωσε ο Μόρισον σήμερα στον τοπικό ραδιοσταθμό 2GB.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters