Προβλήματα εμμηνόρροιας λόγω δακρυγόνων

Προβλήματα εμμηνόρροιας λόγω δακρυγόνων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση ανέφεραν εκατοντάδες γυναίκες που εκτέθηκαν σε δακρυγόνα κατά τη διάρκεια των περυσινών διαδηλώσεων του κινήματος «Black Lives Matter» κατά της αστυνομικής βίας στο Πόρτλαντ του Ορεγκον.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η ιατρός Μπρίτα Τόρκμινσον διαπιστώθηκε ότι πολλές γυναίκες, που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και δέχθηκαν ρίψεις χημικών και δακρυγόνων από την αστυνομία εμφάνισαν έμμηνο ρύση την επόμενη ημέρα. Αλλες ανέφεραν ότι η περίοδός τους είχε διάρκεια πολλών εβδομάδων, με μικρή αλλά συνεχή αιμορραγία. Διεμφυλικοί άνδρες (πρώην γυναίκες), που έπαιρναν ανδρικές ορμόνες, περιέγραψαν ξαφνική περίοδο, παρά τη φαρμακευτική τους αγωγή που είχε διακόψει την έμμηνο ρύση εδώ και χρόνια. «Παρότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να συνδέσουμε τις χημικές ουσίες των δακρυγόνων με τις ανωμαλίες στην εμμηνόρροια, οι περιγραφές που έχω συγκεντρώσει μέχρι στιγμής δείχνουν προς την κατεύθυνση αυτή», λέει η δρ Τόρκμινσον. 

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Κάιρα Τέιλορ του Πανεπιστημίου του Λούιβιλ, που πραγματοποιεί ανάλογη μελέτη, λέει ότι η έρευνα της δρος Τόρκμινσον προσφέρει τα πρώτα σοβαρά στοιχεία σύνδεσης των δακρυγόνων και της γυναικείας αναπαραγωγής. Ο Σβεν Γιορντ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ λέει ότι οι έρευνες αστυνομικών διοικήσεων και κρατικών υπηρεσιών για τη χρήση δακρυγόνων είναι παρωχημένες, έχοντας ηλικία μεταξύ 50 και 70 ετών και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις τελευταίες εξελίξεις στην τοξικολογία. Η μελέτη της δρος Τόρκμινσον επισημαίνει ότι τα δακρυγόνα μπορεί να είναι απλώς ένας από τους πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες στην εμφάνιση ανωμαλιών περιόδου έπειτα από διαδηλώσεις.

«Είναι πολύ πιθανό ότι ο πόνος, το στρες, η αφυδάτωση και η κόπωση που πλήττουν κάθε διαδηλωτή, να έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο στα προβλήματα εμμηνόρροιας που εμφάνισαν πολλές διαδηλώτριες. Το δακρυγόνο μπορεί να ενεργεί ως παράγοντας μεταβολής της έκκρισης ενδορφίνης, διαταράσσοντας την κανονική ορμονική λειτουργία. Η δραστική ουσία του δακρυγόνου, το αέριο CS, που χρησιμοποιείται συχνά από την αστυνομία, είναι χλωριούχος ένωση, η οποία απελευθερώνει χλωριούχα υποπαράγωγα κατά την καύση στην κάννη των αστυνομικών τουφεκιών. Η έκθεση σε χλωριούχες ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την έμμηνο ρήση», λέει ο δρ Γιορντ.

Συνάδελφοι του δρος Γιορντ εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο τα δακρυγόνα αέρια να μεταβολίζονται σε κυάνιο στο γυναικείο σώμα, ενισχύοντας την αιμορραγία της περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή