ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος αγόρασε 30 μαχητικά «Ραφάλ» από τη Γαλλία

Η παραγγελία διαδέχεται την αγορά 24 αεροσκαφών Ραφάλ το 2015 και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός δεκαετούς δανείου

Η Αίγυπτος αγόρασε 30 μαχητικά «Ραφάλ» από τη Γαλλία

Στην ενίσχυση του στόλου της Πολεμικής της Αεροπορίας με 30 επιπλέον γαλλικά Ραφάλ προχωρά η Αίγυπτος. Η παραγγελία διαδέχεται την αγορά 24 αεροσκαφών Ραφάλ το 2015 και θα χρηματοδοτηθεί μέσω ενός δεκαετούς δανείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της χώρας. 

Σε επίσημη ανακοίνωση αργά το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρεται ότι το Κάιρο παρήγγειλε 30 μαχητικά αεροσκάφη από τη γαλλική αμυντική εταιρεία Dassault Aviation, προκειμένου να ενισχύσει την «εθνική ασφάλεια», ενώ η Αίγυπτος θέλει να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή καθώς οι συγκρούσεις στη γειτονική της Λιβύη συνεχίζονται. 

«Η νέα συμφωνία για τα Ραφάλ ενισχύει τη στρατηγική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου», δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί. 

Η Αίγυπτος αγόρασε 30 μαχητικά «Ραφάλ» από τη Γαλλία-1

Η Αίγυπτος είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και την Ινδία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Οι αγορές όπλων αυξήθηκαν κατά 136% την τελευταία δεκαετία και έχει πλέον για προμηθευτές της πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, ανέφερε το ινστιτούτο σε έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Disclose είχε αναφέρει νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η παραγγελία ήταν μέρος μιας μεγάλης μυστικής αμυντικής συμφωνίας, αξίας σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ (4,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πηγή: AFP