ΚΟΣΜΟΣ

Μία «ανάσα» από τις υπογραφές για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

Μία «ανάσα» από τις υπογραφές για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην Ευρώπη

Σε συμφωνία για την από κοινού παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών φέρεται να ήρθαν Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, σύμφωνα με πηγές από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Η Αίγυπτος αγόρασε 30 μαχητικά «Ραφάλ» από τη Γαλλία

Όπως τονίζεται, οι λεπτομέρειες αναμένεται να οριστικοποιηθούν στα μέσα Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη: Παρά την πανδημία οι εξοπλισμοί αυξάνονται – Δύο τρισ. δολάρια παγκοσμίως το 2020

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο στην ιστορία της Ευρώπης, αξίας άνω των 100 δισ. ευρώ. 

Το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει την παραγωγή και κατασκευή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς από το 2040 και έπειτα. 

Το βασικότερο σημείο διαφωνιών, το οποίο αποτελούσε εμπόδιο στην οριστική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις χώρες, ήταν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του προγράμματος, με τη Γερμανία να ζητεί απεριόριστη πρόσβαση στα αποτελέσματα του ερευνητικού τμήματος. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, η ισότιμη συμφωνία για την χρήση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τρόπο που γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων χωρών, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το Βερολίνο.

Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» τότε το πρότζεκτ θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, με τη Γερμανία να θέτει ως στόχο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Βασικό ρόλο στο σχέδιο, με το οποίο θα αντικατασταθεί ο στόλος των eurofighter και Ραφάλ των τριών χωρών, θα παίξουν οι εταιρείες Dassault Aviation, Airbus and Indra.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ψάχνει μηχανικό για εγχώριο μαχητικό μέσω αγγελίας

Με πληροφορίες από Reuters