Facebook: Πώς λειτουργεί το 20μελές συμβούλιο που διατήρησε το μπλόκο στον Τραμπ

Facebook: Πώς λειτουργεί το 20μελές συμβούλιο που διατήρησε το μπλόκο στον Τραμπ

Η εν λόγω επιτροπή αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το «μπλόκο» που έχει επιβληθεί στον Ντόναλντ Τραμπ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου είκοσι άτομα συγκροτούν το εποπτικό συμβούλιο της Facebook που σήμερα αποφάσισε να διατηρήσει το «μπλόκο» που έχει επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για πρώην πολιτικούς ηγέτες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφους που έχουν επιλεγεί από το Facebook προκειμένου να εξετάζουν αποφάσεις που αφορούν στο περιεχόμενο της εταιρείας.

Η επιτροπή συστάθηκε πριν από έναν χρόνο και έχει έδρα το Λονδίνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ συνέλαβε το 2018 την ιδέα ενός ανεξάρτητου οργάνου με σκοπό να λειτουεγεί όπως ένα Ανώτατο Δικαστήριο.

Σκοπός ήταν να υπάρχει ένας τρόπος προκειμένου το κοινό να παρεμβαίνει σε αποφάσεις της Facebook για διαγραφή περιεχομένου που παραβιάζει την πολιτική του ενάντια σε αναρτήσεις που είναι δυνάμει προσβλητικές ή προωθούν το μίσος.

Ο κ. Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η εταιρεία ήθελε να έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την ελευθερία του λόγου.

Τόσο η εταιρεία όσο και τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου αναφέρουν ότι πρόκειται για ανεξάρτητο όργανο. Αλλά η Facebook το χρηματοδοτεί με 130 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι της εταιρείας παίζουν σημαντικό ρόλο στη δομή του.

Μέχρι στιγμής, η επιτροπή έχει λάβει μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν σε μικρότερης βαρύτητας περιστατικά διαγραφών αναρτήσεων. Η πλειοψηφία αυτών των αποφάσεων ανέτρεψαν εκείνες της εταιρείας.

Οσον αφορά στη σημερινή της απόφαση, θεωρείται ότι ενδέχεται να σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα αντιμετωπίζει και στο μέλλον ηγέτες που παραβιάζουν τους κανόνες της Facebook.

Πώς παίρνει τις αποφάσεις της η επιτροπή;

Το εποπτικό συμβούλιο αναλαμβάνει υποθέσεις που του έχει αναθέσει η Facebook ή το κοινό. Στη συνέχεια, η επιτροπή επιλέγει πέντε μέλη προκειμένου να εξετάσουν αρχικά το ζήτημα, με ένα από αυτά να έχει ως έδρα του τη χώρα την οποία αφορά η υπόθεση.

Τα μέλη συναντώνται προκειμένου να συζητήσουν για την υπόθεση και να προβούν σε δημόσιο σχολιασμό.

Στην υπόθεση του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Facebook ζήτησε από το εποπτικό συμβούλιο να προβεί σε συστάσεις σε ό,τι αφορά στην πολιτική της εταιρείας για την περίπτωση λογαριασμών πολιτικών ηγετών. Η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει αυτές τις συστάσεις.

Είναι μη αναστρέψιμη η απόφαση για τον Τραμπ;

Εάν η Facebook τηρήσει τους κανόνες που η ίδια έθεσε, τότε ναι, η απόφαση είναι μη αναστρέψιμη.

Η εταιρεία έχει αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις του εποπτικού συμβουλίου είναι δεσμευτικές και ακόμη και ο ίδιος ο κ. Ζούκερμπεργκ δεν θα μπορούσε να τις ανατρέψει.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ έχει αποκλειστεί μόνιμα και από το Twitter, όπου τον ακολουθούσαν περίπου 88 εκατομμύρια χρήστες.

Δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο όργανο που να επιτηρεί την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Facebook και εποπτικού συμβουλίου.

Η Facebook απέρριψε μία πρόταση της επιτροπής που αφορούσε την αφαίρεση μιας ανάρτησης για την Covid-19.

Η εταιρεία αναφέρει πως οι «προτάσεις» είναι διαφορετικές από τις «αποφάσεις» και δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα.

Πηγή: The New York Times

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή