Απλά βήματα για να επαναφορτίσετε τις ψυχικές σας μπαταρίες

Απλά βήματα για να επαναφορτίσετε τις ψυχικές σας μπαταρίες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπιδοφόρο μήνυμα στέλνει η ταχεία προώθηση της εκστρατείας εμβολιασμού, ύστερα από ένα χρόνο ψυχικού τραύματος, απομόνωσης και κατάθλιψης. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες συνιστούν μερικά απλά βήματα, προσιτά σε όλους, που θα σας επιτρέψουν να «επαναφορτίσετε τις συναισθηματικές σας μπαταρίες», προσφέροντας αίσθηση πληρότητας και ευτυχίας.

Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό τον συνδυασμό σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας «άνθηση», υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται στον αντίποδα του συναισθήματος στασιμότητας που πολλοί ένιωσαν κατά τη διάρκεια των lockdowns. Ολοένα και περισσότερες μελέτες στηρίζουν την ύπαρξη του φαινομένου της άνθησης, ενώ πολλές έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ευεξία μας. Πρώτη κίνηση είναι η αξιολόγηση του εαυτού μας. «Ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια ή θα προτιμούσατε να πέσετε πάλι για ύπνο; Μήπως θεωρείτε ότι η ημέρα σας είναι άσκοπη; Μόνον εσείς μπορείτε να διαγνώσετε αν βρίσκεστε σε άνθηση ή αν είστε στάσιμοι», λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Γέιλ, Λόρι Σάντος.

Υστερα από ένα έτος τηλεργασίας και βιντεοσυσκέψεων, πολλοί ανυπομονούν να βρεθούν ξανά κοντά στους φίλους και στους συγγενείς τους. «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσουμε πάλι να γιορτάζουμε», σημειώνει ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ, δρ Βάντερουϊλ. Δεν είναι, όμως, μόνο οι σημαντικές επέτειοι ή επιτυχίες που πρέπει να γιορτάζονται, αλλά ακόμη και οι μικρές και φαινομενικά ασήμαντες στιγμές. Μελέτη του 2012 έδειξε ότι φοιτητές που ακολούθησαν πρόγραμμα καταγραφής των μικρών επιτυχιών της καθημερινότητάς τους, όπως η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, η συνάντηση με αγαπημένο φίλο ή η θέα από ύψωμα, ανέφεραν ότι ένιωσαν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και πιο χαρούμενοι.

Οσοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είτε προς το υγειονομικό προσωπικό, τους υπαλλήλους των ελάχιστων ανοικτών καταστημάτων είτε προς τους οικείους τους, ενίσχυσαν την ψυχική τους υγεία και αντοχή. Σύμφωνα με μελέτη του 2003, όσοι ένιωθαν ευγνώμονες είχαν πιο αισιόδοξη θεώρηση της ζωής και ήταν ικανότεροι να αντιμετωπίσουν τις όποιες αντιξοότητες συναντούσαν στην καθημερινότητά τους. Η άνθηση μπορεί να επιτευχθεί επίσης με καθημερινή ρουτίνα «πέντε καλών πράξεων», ενώ και η εθελοντική εργασία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή