Κοινή στρατηγική Ε.Ε. για τις θεραπείες κατά της Covid-19

Κοινή στρατηγική Ε.Ε. για τις θεραπείες κατά της Covid-19

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση της κοινής στρατηγικής προμήθειας εμβολίων στις θεραπείες κατά της Covid-19 ανακοίνωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως το τέλος του έτους, ο στόχος της Κομισιόν είναι να υπογράψει συμβάσεις για την κοινή προμήθεια τριών θεραπευτικών σκευασμάτων κατά της ασθένειας.

Διαβάστε επίσης

Ε.Ε: Έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19

Η Ε.Ε., όπως είπε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, θα επενδύσει επιπλέον στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των πιο πολλά υποσχόμενων θεραπειών και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των παρασκευαστών τους. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα υιοθετήσει τις ίδιες πρακτικές που συνέβαλαν στην επιτάχυνση των εγκρίσεων των εμβολίων («κυλιόμενες αξιολογήσεις» κ.ά.).

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού (παραδόσεις 34 εκατομμυρίων δόσεων την περασμένη εβδομάδα, κάλυψη του 30% του ενήλικου πληθυσμού με μία δόση, πλήρης εμβολιασμός του 12%), αλλά τόνισε ότι «τα εμβόλια δεν μπορεί να είναι η μόνη μας απάντηση» στον κορωνοϊό. Η επιστημονική κοινότητα, είπε, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο ιός θα γίνει μόνιμο κομμάτι της ζωής μας, ενώ μεγάλος αριθμός ατόμων που νόσησαν, ταλαιπωρούνται για μήνες με συμπτώματα του λεγόμενου Covid Μακράς Διαρκείας (Long Covid).

Προς το παρόν η Ε.Ε. έχει δώσει άδεια κυκλοφορίας μόνο σε μία δραστική ουσία για τη θεραπεία της Covid-19, τη ρεμδεσιβίρη – η αποτελεσματικότητα της οποίας στην αντιμετώπιση του ιού κρίνεται ως περιορισμένη. Ο στόχος της νέας στρατηγικής, όπως είπε η επίτροπος Υγείας, είναι «ως τον Οκτώβριο να έχουμε αναπτύξει και να έχουμε εγκρίνει τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες κατά της Covid-19…και δυνητικά άλλες δύο ως το τέλος του έτους».

Η Επιτροπή, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας, θα διενεργήσει μία «ολοκληρωμένη άσκηση “σάρωσης”» των 57 σκευασμάτων οι κατασκευαστές των οποίων έχουν έλθει σε επαφή με τον EMA και θα ενισχύσει τις έρευνές τους ώστε να μπορέσουν ταχύτερα να διαθέσουν τις θεραπείες τους στην αγορά. Ο EMA, βάσει αυτών των πρωτοβουλιών, «θα έπρεπε να μπορέσει να ξεκινήσει επτά κυλιόμενες αξιολογήσεις ως το τέλος του έτους», είπε κ. Κυριακίδου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των φαρμακευτικών εταιρειών (ζήτημα που αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για τις έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων). Η Ε.Ε., σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο, θα χορηγήσει 40 εκατομμύρια ως πρώτη δόση (από το πρόγραμμα HERA) για την πρόσβαση των παραγωγών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις προετοιμασμένες ειδικά για τα σκευάσματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή