Τσαβούσογλου: «Ναι μεν, αλλά…», για την απόσυρση από τη Λιβύη

Τσαβούσογλου: «Ναι μεν, αλλά…», για την απόσυρση από τη Λιβύη

Η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στον αραβικό κόσμο εν μέσω πιέσεων σε πολλά μέτωπα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια πιο μετριοπαθή στάση φαίνεται να υποχρεώνεται πλέον η Άγκυρα δεδομένων των πιέσεων που υφίσταται στα πολυάριθμα ανοικτά της μέτωπα, όπως δείχνουν οι επαφές που κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη Γερμανία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Μετά την συγκρουσιακή περίοδο 2019-2020, όπου η Τουρκία αναμίχθηκε σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις, όπως στη Συρία, στη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις εν απουσία πλέον του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο κάνουν πλέον το καθεστώς Ερντογάν να αφήνει την περισσότερο αδιάλλακτη στάση του στις διεθνείς σχέσεις και να αναζητεί συμβιβασμούς.

Ενώ μεγάλος αριθμός Τούρκων διπλωματών βρίσκεται για δεύτερη στη σειρά ημέρα στο Κάιρο σε μια προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει γέφυρες προς το καθεστώς του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο κ. Τσαβούσογλου μετέβη στο Βερολίνο, μετά την επίσκεψη στη Λιβύη όπου το μεταβατικό καθεστώς τού ζήτησε δημοσίως να αποσυρθούν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη: Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων στην Άγκυρα

Έτσι μία ημέρα μετά τη συνομιλία της Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε και αυτή την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη ως σθεναρό σήμα στήριξης της μεταβατικής κυβέρνησης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας την Πέμπτη ότι η Άγκυρα συμφωνεί να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη.

Πρόσθεσε πάντως πως οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη βρίσκονται εκεί κατόπιν συμφωνίας της Άγκυρας με το προηγούμενο καθεστώς της αφρικανικής χώρας και δεν πρέπει να συγχέονται με τους ξένους μισθοφόρους που είναι επίσης παρόντες.

Εξομάλυνση και με το Ριάντ

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Τσαβούσογλου πρόκειται να μεταβεί στο Ριάντ, στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου στη Σαουδική Αραβία μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και το άτυπο εμπάργκο της αραβικής χώρας στα τουρκικά προϊόντα.

Προηγήθηκε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία του κ. Ερντογάν με τον Σαουδάραβα βασιλιά περί της ανάγκης εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο μουσουλμανικών κρατών.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή