Εμβόλιο Pfizer: Το ζωντανό πείραμα του Ισραήλ

Εμβόλιο Pfizer: Το ζωντανό πείραμα του Ισραήλ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αποδείχθηκαν κατά 95% αποτελεσματικές όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, της νοσηλείας και του θανάτου από COVID-19. Αυτό είναι το εξαιρετικά ενθαρρυντικό συμπέρασμα μελέτης που εκπονήθηκε στο Ισραήλ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Η πρώτη εμβολιαστική δόση προσφέρει κατά 58% προστασία έναντι της λοίμωξης, κατά 76% έναντι του κινδύνου νοσηλείας και κατά 77% έναντι της πιθανότητας θανάτου από κορωνοϊό. Οπως επισημαίνει ο συντάκτης της έρευνας δρ Σαρόν Αλρόι-Πράις, του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, «μέχρι σήμερα κανένα άλλο κράτος του κόσμου δεν κατάφερε να περιγράψει την επίδραση της εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19 στη δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο. Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ολοκληρωτικά την υγειονομική κρίση». 

Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine και αναλύει στοιχεία από τα εμβολιαστικά προγράμματα του Κατάρ και του Ισραήλ, δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αποτρέπει τη βαριά νόσο που προκαλεί η λοίμωξη από τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα νέα για το άλλο εμβόλιο mRNA, που διατίθεται από τη Μoderna. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η χορήγηση μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης προκαλεί αύξηση των αντισωμάτων, ιδιαιτέρως έναντι των πιο μεταδοτικών και επικίνδυνων στελεχών.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι όλοι οι φοιτητές του θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα. Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται μόνο θρησκευτικοί ή ιατρικοί λόγοι. Ξένοι φοιτητές και άλλοι που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια θα μπορούν να εμβολιάζονται στο πανεπιστήμιο. Πολλά από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠA (Γέιλ, Κολούμπια και Πρίνστον) έχουν επίσης κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή