Η πιο αιματηρή αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο με δεκάδες νεκρούς (φωτογραφίες)

Η πιο αιματηρή αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο με δεκάδες νεκρούς (φωτογραφίες)

Η φαβέλα Ζακαρεζίνο - η οποία θεωρείται βάση της Comando Vermelho (Κόκκινοι κομάντο), μιας από τις σημαντικότερες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στο Ρίο - μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή αιματηρή επιχείρηση της αστυνομίας σε φαβέλα στο βόρειο τμήμα του Ρίο ντε Ζανέιρο – η πιο αιματηρή σε όλη την ιστορία της πόλης και της πολιτείας – που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι. 

Η φαβέλα Ζακαρεζίνο – η οποία θεωρείται βάση της Comando Vermelho (Κόκκινοι κομάντο), μιας από τις σημαντικότερες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών στο Ρίο – μετατράπηκε σε πεδίο μάχης τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν η αστυνομία – με την υποστήριξη ελικοπτέρων – πραγματοποίησε επιχείρηση κατά των εμπόρων ναρκωτικών οι οποίοι κατηγορούνταν ότι στρατολογούσαν ανήλικους.

Φωτογραφίες από τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν ματωμένους τοίχους και πατώματα μέσα σε σπίτια μετά από τις εφόδους της αστυνομίας και πιο σκληρές εικόνες, όπως στρώματα και μαξιλάρια σε κρεβατοκάμαρες βουτηγμένα στο αίμα. 

Η πιο αιματηρή αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο με δεκάδες νεκρούς (φωτογραφίες)-1

Κάτοικοι δήλωσαν ότι είδαν πτώματα να κείτονται στους δρόμους μέσα σε λίμνες αίματος και πολλά άλλα να φορτώνονται σε ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, όπως δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος της τοπικής κοινότητας.

Η πιο αιματηρή αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο με δεκάδες νεκρούς (φωτογραφίες)-2

Μία κάτοικος της φαβέλας περιέγραψε στο AFP ότι είδε έναν νεαρό να τον σκοτώνουν μέσα στο σπίτι της, όπου είχε καταφύγει αφού τραυματίστηκε.

«Το αγόρι έφτασε τραυματισμένο από σφαίρα», δήλωσε. «Οι αστυνομικοί είδαν το αίμα και εισάβαλαν στο σπίτι φωνάζοντας: πού είναι; πού είναι; Μόλις πρόλαβα να πάρω τα παιδιά μου προς τα πίσω όταν τον σκότωναν στο άλλο δωμάτιο», περιέγραψε.

Η αστυνομία από την πλευρά της επιβεβαίωσε τον θάνατο 24 υπόπτων και ενός αστυνομικού, ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στην αρχή της επιχείρησης.

Η πιο αιματηρή αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο με δεκάδες νεκρούς (φωτογραφίες)-3

Αξιωματούχος της αστυνομίας τόνισε ότι η αστυνομία ακολούθησε «όλα τα πρωτόκολλα» για να ανοίξει πυρ.

Όμως η Σίλβια Ράμος, συντονίστρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Παρατηρητών Δημόσιας Ασφάλειας, κατήγγειλε «μια κακοσχεδιασμένη επιχείρηση, η οποία, μετά τον θάνατο ενός αστυνομικού, μετατράπηκε σε επιχείρηση εκδίκησης».

Διεθνείς αντιδράσεις 

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας που απαγορεύει στην αστυνομία να εξαπολύει επιδρομές στις φαβέλες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με εξαίρεση «εξαιρετικά ιδιαίτερες περιστάσεις».

Η πιο αιματηρή αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο με δεκάδες νεκρούς (φωτογραφίες)-4

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε «η αστυνομία να διατηρήσει ως έχει την περιοχή, χωρίς να αγγίξει τα πτώματα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες», εκτιμώντας ότι στο παρελθόν σε έρευνες για ανθρωποκτονίες στις οποίες εμπλέκονταν αστυνομικοί στο Ρίο παρατηρήθηκαν «σοβαρά κενά».

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση για τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «δυσανάλογη και άσκοπη» χρήση αστυνομικής βίας.

«Καλούμε την εισαγγελία να διενεργήσει μια ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα της υπόθεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ, τονίζοντας ότι η αστυνομία, εν προκειμένω, δεν έλαβε μέτρα ώστε να παραμείνουν τα αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος.

Από την πλευρά της η αστυνομία επεσήμανε ότι η επιχείρηση διεξήχθη έπειτα από έρευνα στο πλαίσιο της οποίας παρακολουθούνταν οι επικοινωνίες υπόπτων και χάρη στην οποία ταυτοποιήθηκαν 21 μέλη της συμμορίας «που είχαν αναλάβει να διασφαλίσουν την εδαφική κυριαρχία με τη βοήθεια πυροβόλων όπλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή