ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο: Καμία πρόοδος στον έλεγχο της πανδημίας, ενώ οι Ολυμπιακοί πλησιάζουν

Τόκιο: Καμία πρόοδος στον έλεγχο της πανδημίας, ενώ οι Ολυμπιακοί πλησιάζουν

Εβδομήντα επτά ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το Τόκιο όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να χαλιναγωγήσει την πανδημία εν μέσω χαμηλού ρυθμού εμβολιασμών, αλλά πρόκειται να επεκτείνει τους περιορισμούς για τρεις ακόμη εβδομάδες.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Γιασουτόσι Νισιμούρα παραδέχθηκε την Παρασκευή ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στα τέλη Απριλίου και επρόκειτο να αρθούν την προσεχή Τρίτη δεν έχουν φέρει αποτελέσματα καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται.

Έτσι αναμένεται επέκταση των περιοριστικών μέτρων έως τουλάχιστον τις 31 Μαΐου τόσο στο Τόκιο όσο και σε άλλες ιαπωνικές μεγαλουπόλεις, δηλαδή την Οσάκα, το Κιότο και Χιόγκο. Προβλέπεται επίσης να προστεθούν και άλλες περιοχές, όπως το Αΐτσι και η Φουκουόκα.

«Με βάση τις αναλύσεις από διάφορες πλευρές, αντιλαμβάνομαι ότι χρειαζόμαστε επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε η επικεφαλής της περιφερειακής αρχής του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε.

Η Οσάκα, που είναι το επίκεντρο του τέταρτου κύματος της πανδημίας που πλήττει τώρα την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έχει ξεμείνει από κρεβάτια για σοβαρά περιστατικά και βρίσκεται σε «αρκετά επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε ο κ. Νισιμούρα.

Στο μεταξύ μια ηλεκτρονική εκστρατεία συλλογής υπογραφών των Ιαπώνων υπέρ της ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων που αρχίζουν τυπικά στις 23 Ιουλίου έχει συγκεντρώσει 200.000 υπογραφές μέσα σε 48 ώρες.

Η διαδικασία εμβολιασμού είναι παραδόξως αργή για μια χώρα υψηλών ταχυτήτων και καλής οργάνωσης όπως η Ιαπωνία, καθώς σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών δεν έχει καν ολοκληρωθεί η θωράκιση του ιατρικού προσωπικού, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 65 ετών με το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο στη χώρα, αυτό της Pfizer.

Την ίδια ώρα 24 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου περιμένουν στους καταψύκτες καθώς η Ιαπωνία έχει χρησιμοποιήσει μόνο το 15% των δόσεων που έχει εισαγάγει.

Πηγή: The Guardian, Reuters