ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώρισε και η Λετονία τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Χλιαρή και χωρίς επιχειρήματα η απάντηση της Άγκυρας

Αναγνώρισε και η Λετονία τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Λετονία αναγόρευσε και αυτή τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν έναν αιώνα σε Γενοκτονία, λίγες ημέρες μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας που όμως αδυνατεί να προσάψει αντίστοιχες κατηγορίες στη χώρα της Βαλτικής, όπως έκανε με τις ΗΠΑ.

Η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ των γεγονότων της περιόδου 1915-1923 με το όνομά τους έχει προκαλέσει σειρά εξελίξεων, μεταξύ των οποίων και η αντίστοιχη κίνηση από το λετονικό κοινοβούλιο την Πέμπτη στη Ρίγα.

Στη συνήθη πρακτική αντεπίθεσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (υπενθυμίζεται η επίκληση περί φασιστικού παρελθόντος στην Ιταλία όταν ο Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ταγιπ Ερντογάν δικτάτορα), το μόνο που μπόρεσε να πει σε βάρος της Λετονίας ήταν ότι για την ίδια της την ιστορία έλεγε άλλα.

«Η απόφαση που έλαβε το λετονικό κοινοβούλιο και αναγνωρίζει τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία” αποτελεί μια άκυρη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία με πολιτικά κίνητρα», ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, χωρίς την παραμικρή εξήγηση για ποια πολιτικά κίνητρα κάνει λόγο.

Περιορίστηκε μόνο στο σχόλιο ότι «αντί να εξυπηρετεί την ατζέντα κάποιων κύκλων να δημιουργήσουν εχθρότητα μέσω της Ιστορίας, καλούμε το λετονικό κοινοβούλιο να πάρει πίσω αυτό το λανθασμένο βήμα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για ειρηνική συμβίωση στην περιοχή, ιδιαιτέρως μεταξύ του τουρκικού και του αρμενικού λαού», προφανώς αποφεύγοντας να αναφέρει τη στήριξη του αζέρικου στρατού κατά των Αρμενίων λίγους μόλις μήνες πριν.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε αυτή την ατυχή και παράνομη απόφαση, που αντιβαίνει τη δήλωση που είχε κάνει η Λετονία σχετικά με γεγονότα της δικής της ιστορίας επ’ ευκαιρία της 80ής επετείου της κατοχής της, λειτουργώντας έτσι με δύο μέτρα και δύο σταθμά», πρόσθεσε η Άγκυρα.

Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News