Ε.Ε: Αποσύρεται πρόσθετο τροφίμων ύποπτο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις

Ε.Ε: Αποσύρεται πρόσθετο τροφίμων ύποπτο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισήγησή για την απαγόρευσή του οξειδίου του τιτανίου, ανακοίνωσε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Επίτροπος Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδου.

Το πρόσθετο τροφίμων με το διακριτικό όνομα Ε171 πρόκειται να αποσυρθεί σύντομα.

Οι συζητήσεις μεταξύ των κρατών – μελών θα ξεκινήσουν εντός του μήνα, αναφέρει η κ. Κυριακίδου, τονίζοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι η υγεία των πολιτών και η ασφάλεια των τροφών που καταναλώνουν». 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την επικινδυνότητα του, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Τροφίμων το χαρακτηρίζει ανασφαλές, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του στην υγεία, ενώ είναι και ύποπτο για πρόκληση μεταλλάξεων στο DNA.

Το οξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κέικ και γλυκά, ευρύτερα στην ζαχαροπλαστική ενώ συχνά συναντάται και ως πρόσθετο σε συμπληρώματα διατροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή