ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Μας προκαλούν λύπη οι καλές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Ερντογάν: Μας προκαλούν λύπη οι καλές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου

Τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. 

«Μας προκαλεί λύπη που ο αιγυπτιακός λαός είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού» τόνισε μεταξύ άλλων. 

«Η στάση μας απέναντι στον αιγυπτιακό λαό είναι πολύ, πολύ θετική. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε την ιστορική μας σχέση με την Αίγυπτο, όχι ως αντίπαλοι αδελφοί, αλλά ως φίλοι», ανέφερε ο Ερντογάν. «Έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας και μετά μέσω των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε για περαιτέρω βελτίωση», δήλωσε.

Οι δύο πλευρές συναντώνται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στο Κάιρο το τελευταίο διήμερο.

Διαβάστε ακόμη: Διαφωνία Τσαβούσογλου-Μάας στο Βερολίνο για τη Λιβύη

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν επιχειρεί να προσεγγίσει την κυβέρνηση της Αιγύπτου, αναφέροντας πως οι δυο λαοί έχουν πολύ καλές σχέσεις.

Τονίζεται παράλληλα ότι ολοκληρώθηκαν οι πολιτικές διαβουλεύσεις της τουρκικής αποστολής με επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ στην Αίγυπτο.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως «η Αίγυπτος είναι γειτονική μας χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και οι επαφές μας δεν είχαν διακοπεί εντελώς».

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν πως, από το 2013 μέχρι και πριν από λίγους μήνες, ο Ερντογάν αποκαλούσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι «πραξικοπηματία και δικτάτορα».