Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στους 60άρηδες στη Γερμανία, δικαίωμα επιλογής στη Βρετανία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Στους 60άρηδες στη Γερμανία, δικαίωμα επιλογής στη Βρετανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκλειστική χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson σε άτομα άνω των εξήντα ετών θα εισηγηθεί η γερμανική επιτροπή εμβολιασμών (STIKO), σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel. Το εμβόλιο, όπως και το αντίστοιχο της AstraZeneca, έχει ενοχοποιηθεί για τη σπανιότατη εμφάνιση θρομβώσεων. Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες ότι το εμβόλιο της ΑstraZeneca θα διατίθεται σε όποιον ενήλικο το επιθυμεί, ασχέτως ηλικίας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, επισημαίνοντας ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας φαίνεται να υποχωρεί. Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ ενέκρινε χθες για επείγουσα χρήση το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm, εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια φτωχότερα κράτη του κόσμου. 

Την ίδια στιγμή, οι νεότεροι των 40 ετών στη Βρετανία θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής εμβολίου και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπου αυτό είναι εφικτό και το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό. Η επιτροπή που εποπτεύει την εμβολιαστική εκστρατεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έκρινε ότι, καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με ικανοποιητική ταχύτητα και δεν διαφαίνεται κίνδυνος νέας έξαρσης της πανδημίας, είναι καλύτερο να ακολουθηθεί μια προσεκτικότερη προσέγγιση όσον αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ετσι, οι ενήλικοι από 30 έως 39 ετών θα μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech ή της Μoderna. Παράλληλα, ο φορέας δημόσιας υγείας της Αγγλίας χαρακτήρισε «ανησυχητική» την ινδική μετάλλαξη, επισημαίνοντας ότι είναι υπερμεταδοτική όπως η βρετανική. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι «οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Οποτε την εντοπίζουμε γίνονται μαζικά τεστ, πόρτα πόρτα».

Χθες, το γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δίνει ιδιαίτερα προνόμια στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία έναντι του κορωνοϊού, αίροντας την υποχρέωση τήρησης ορισμένων περιορισμών, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Νέα Υόρκη, πάλι, οι επίδοξοι επισκέπτες θα μπορούν, εκτός του να απολαύσουν την πόλη, να κάνουν και το εμβόλιο κατά της COVID-19. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο επισημαίνοντας ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα προσφέρεται στους τουρίστες, σε ειδικούς σταθμούς σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της πόλης, όπως το Σέντραλ Παρκ και το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ.

Τέλος, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι Αυστραλοί που είχαν εγκλωβιστεί στην Ινδία, με την επανέναρξη πτήσεων επαναπατρισμού, τουλάχιστον για τους πιο ευάλωτους. Δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι Αυστραλοί βρίσκονται στην Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή