Κυριαρχία Μπόρις Τζόνσον και Τόρις στην Αγγλία

Κυριαρχία Μπόρις Τζόνσον και Τόρις στην Αγγλία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τον «μεγάλο κατακλυσμό» του 2019, όταν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον γκρέμισαν το «κόκκινο τείχος» των παραδοσιακών προπυργίων των Εργατικών στη βόρεια Αγγλία με πολιορκητικό κριό το Brexit, η αξιωματική αντιπολίτευση της Βρετανίας πίστεψε ότι είχε πιάσει πάτο.

Ο αριστερός ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν εκπαραθυρώθηκε, ο διάδοχός του Κιρ Στάρμερ κήρυξε την επιστροφή στο Κέντρο και η νέα ηγεσία περίμενε μια κάποια ανάκαμψη στις εκλογές της «σούπερ Πέμπτης», όταν 50 εκατομμύρια Βρετανοί κλήθηκαν στις κάλπες διαφόρων αναμετρήσεων. Η συγκυρία επέτρεπε συγκρατημένη αισιοδοξία: στις ενδιάμεσες εκλογές, μεταξύ δύο γενικών αναμετρήσεων, κατά κανόνα ευνοείται η αντιπολίτευση, ενώ ο Τζόνσον αντιμετώπισε τελευταία πλήθος κατηγοριών για ολιγωρία στη μάχη κατά της πανδημίας και για σκανδαλώδη χρηματοδότηση των έργων ανανέωσης της κατοικίας του.

Τα πρώτα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν μια νέα ψυχρολουσία για τους Εργατικούς. Στις πρόωρες εκλογές για μία έδρα της Βουλής των Κοινοτήτων στην πιο φτωχή πόλη της Αγγλίας, το Χάρτπουλ, οι Συντηρητικοί κέρδισαν με συντριπτική διαφορά (52% έναντι 29%). Από τη δημιουργία της εκλογικής περιφέρειας το 1974, οι Εργατικοί κέρδιζαν πάντα, και μάλιστα με άνεση, αυτή την περιφέρεια. Το αποτέλεσμα αποδίδεται στη σταθερή υποστήριξη του Brexit από την πλειονότητα των εργατικών στρωμάτων και στην επιτυχή εκστρατεία εμβολιασμού που οργάνωσε η κυβέρνηση Τζόνσον. Απώλειες καταγράφουν οι Εργατικοί και στα πρώτα αποτελέσματα της μάχης για τα δημοτικά συμβούλια. Ηδη από χθες, αρκετά στελέχη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών εκτόξευσαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον του Στάρμερ, ζητώντας του να αλλάξει στρατηγική.

Λόγω κορωνοϊού, η καταμέτρηση των ψήφων θα καθυστερήσει, ενδεχομένως και για ημέρες. Οι Εργατικοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο των Δήμων του Λονδίνου και του Μάντσεστερ, όπως και του τοπικού Κοινοβουλίου της Ουαλλίας. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τοπικές εκλογές της Σκωτίας, όπου οι εθνικιστές έχουν δηλώσει ότι, αν εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, θα προωθήσουν δεύτερο δημοψήφισμα για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη της Πέμπτης άνοιξε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας για τους Εργατικούς, που έχουν πίσω τους μια αλυσίδα απανωτών εκλογικών ηττών τα τελευταία 11 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή