Γερμανία: Διατλαντική πράσινη συμφωνία ζητεί η Μπέρμποκ

Γερμανία: Διατλαντική πράσινη συμφωνία ζητεί η Μπέρμποκ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η υποψήφια των Γερμανών Πρασίνων για την καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι το κόμμα της βρίσκεται πολύ κοντά στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση και καλωσόρισε την ιδέα μιας «διατλαντικής πράσινης συμφωνίας». «Πρέπει να επενδύσουμε σε ένα μέλλον μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος με έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε η Μπέρμποκ σε εκδήλωση του ινστιτούτου Atlantic Council, στην οποία εξέθεσε την οπτική του κόμματός της στην εξωτερική πολιτική. 

Η στάση των Πρασίνων απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα έχει περισσότερα κοινά με τη στάση των ΗΠΑ παρά με αυτήν της τωρινής κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Η υποψήφια καγκελάριος ζήτησε να μην επικυρωθεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας, που υπογράφηκε εσπευσμένα λίγο πριν από τη λήξη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., τον Δεκέμβριο, και να σταματήσει η κατασκευή του αγωγού ορυκτού αερίου Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία διαμέσου της Βαλτικής. «Ο αγωγός παραβιάζει το πνεύμα των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει στη Ρωσία, οπότε όχι», είπε η Μπέρμποκ. Επίσης, ζήτησε να αναλάβει η Γερμανία μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλειά της, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί στον στόχο που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους εταίρους τους, για στρατιωτικές δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. «Δεν νομίζω ότι ο στόχος είναι επίκαιρος», είπε. «Το 2% ενός ΑΕΠ που μειώνεται δεν είναι το ίδιο με το 2% ενός ΑΕΠ που αυξάνεται. Το ερώτημα είναι τι είδους στρατιωτικές δυνατότητες χρειαζόμαστε».   

Ακόμη μία δημοσκόπηση, της Infratest-Dimap, επιβεβαίωσε το προβάδισμα των Πρασίνων έναντι των Χριστιανοδημοκρατών, τοποθετώντας το στις 5 μονάδες. Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι θα είναι η επόμενη καγκελάριος, η Μπέρμποκ απάντησε, θυμίζοντας ότι απομένουν 5 μήνες έως τις εκλογές, ότι «τα πάντα μπορεί να συμβούν». 

H ανάδειξη της Μπέρμποκ σε υποψήφια καγκελάριο έχει αυξήσει τις επιθέσεις που δέχεται μέσω Διαδικτύου. Κάποιες από αυτές είναι τόσο σοβαρές ώστε να αναγκάσουν το κόμμα να προσφύγει στις διωκτικές αρχές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή