Η πανδημία όξυνε τις σχέσεις γονέων – εφήβων

Η πανδημία όξυνε τις σχέσεις γονέων – εφήβων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε η πανδημία το σπίτι της Τίφανι Λι. Ανήσυχη με την εξάπλωση του κορωνοϊού, η κ. Λι ζήτησε από τον 15χρονο γιο της Μπο, να τηρεί αποστάσεις και να φοράει μάσκα. Αυτό δεν ευχαρίστησε τον Μπο, καθώς πολλοί κάτοικοι της κωμόπολης Μίτερ της Τζόρτζια, έξω από τη Σαβάνα, δεν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

«Εβλεπε πέρυσι την άνοιξη τους συμμαθητές του να πηγαίνουν σε πάρτι και στο μπόουλινγκ και θύμωνε μαζί μου γιατί δεν τον άφηνα να πάει», λέει η κ. Λι. Η εφηβεία είναι κανονικά η ηλικία της ανεξαρτητοποίησης για τους νέους. Οι σημερινοί έφηβοι, όμως, περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι από κάθε άλλη γενιά. Εφηβοι που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν σε παρέες υποχρεώθηκαν να απομονωθούν, επικοινωνώντας μέσω ηλεκτρονικών συσκευών. «Η ηλικιακή ομάδα που υποφέρει πιο πολύ είναι οι 13 με 24 ετών. Χάνουν την ευκαιρία να αποκοπούν από την οικογενειακή εστία και αμφιβάλλουν για την αξία των επαγγελματικών στόχων που έχουν θέσει», λέει ο δρ Χάρολντ Κόπλεβιτς, επικεφαλής του «Child Mind Institute» της Νέας Υόρκης. 

Η πανδημία όξυνε τις σχέσεις γονέων – εφήβων-1
Δημοσκόπηση μεταξύ γονέων εφήβων, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, δείχνει ότι αξιοποιούν πολλές μεθόδους για να προστατεύουν την ψυχική σταθερότητα των παιδιών τους (φωτ. THE NEW YORK TIMES).

Οσο δύσκολο είναι, όμως, να είναι κανείς έφηβος στη σύγχρονη εποχή, άλλο τόσο κοπιαστικό είναι να είσαι γονέας εφήβου. Δημοσκόπηση μεταξύ γονέων εφήβων, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, δείχνει ότι οι γονείς αξιοποιούν πολλές μεθόδους για να προστατεύουν την ψυχική σταθερότητα των παιδιών τους. Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η ψυχική υγεία των παιδιών μεταβλήθηκε ή επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ποσοστό 50% των γονιών αυτών επέλεξε να χαλαρώσει τους υγειονομικούς κανόνες στο σπίτι, καθώς και τους περιορισμούς στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το ένα τρίτο από αυτούς μίλησε με δάσκαλο ή σχολικό ψυχολόγο για το παιδί τους και 30% ανέφεραν ότι αναζήτησαν βοήθεια από παιδοψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Για την 43χρονη κ. Λι η κορύφωση στη διένεξη με τον γιο της σημειώθηκε τον Ιανουάριο. Η κ. Λι είχε υποστεί αγόγγυστα δύο εβδομάδες προσβλητικής συμπεριφοράς από μέρους πελατών της, οι οποίοι αρνούνταν να φορέσουν μάσκα στο κατάστημα ρούχων που διατηρεί στην πόλη. «Είχα φτάσει στα όριά μου. Προειδοποίησα τον γιο μου ότι αν έφερνε τον ιό στο σπίτι μας, θα τον θεωρούσα προσωπικά υπεύθυνο», είπε η κ. Λι. Η επιστροφή του Μπο στη διά ζώσης εκπαίδευση στο λύκειο στα μέσα Ιανουαρίου έδωσε, όμως, λύση στην κρίση και επέτρεψε στη μάνα και τον γιο να συμφιλιωθούν. 
Ευχάριστη έκπληξη υπήρξε για την κ. Λι η θέα του γιου της να βγαίνει από το σχολείο φορώντας μάσκα. «Πιστεύω ότι η σχέση μας έγινε πιο στενή, ιδιαίτερα αφού τον άφησα ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του. Δεν είμαι η κακιά μάνα που νόμιζε και αρχίζω να κερδίζω την εμπιστοσύνη και να σέβομαι την προσωπικότητά του», λέει η κ. Λι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή