Πατέντες εμβολίων: «Συγκεκριμένες προτάσεις» αναμένει η Ε.Ε.

Πατέντες εμβολίων: «Συγκεκριμένες προτάσεις» αναμένει η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 εφόσον γίνουν «συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει για μια άρση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 εφόσον γίνουν «συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πατέντες εμβολίων: Η εφαρμογή του μέτρου, η παραγωγή και η αποζημίωση των εταιρειών

«Στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πιστεύουμε πως αυτό μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα μια μαγική λύση, όμως πιστεύουμε ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το θέμα αυτό μόλις μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, που εκπροσωπεί τις 27 χώρες μέλη, πριν από την έναρξη της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Φον ντερ Λάιεν: Η άρση πατέντας δεν θα επιλύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το βράδυ της Παρασκευής τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που παρασκευάζουν εμβόλια για την Covid-19 να εξάγουν την παραγωγή τους, όπως κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να συζητούν για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα σκευάσματα αυτά.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πατέντες εμβολίων: Οφέλη και «παρενέργειες» μιας πιθανής απελευθέρωσης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, είπε ότι οι συζητήσεις για την άρση αυτήν δεν θα οδηγήσουν στην παραγωγή ούτε μιας δόσης εμβολίου για την Covid-19 βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Μόνο η αύξηση της παραγωγής, η άρση των εξαγωγικών φραγμών και το μοίρασμα των εμβολίων που έχουν ήδη παραγγελθεί θα βοηθούσε αμέσως την κατάσταση, πρόσθεσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί σε αυτή τη συζήτηση». 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος Κορυφής: Με διαφορετικές προσεγγίσεις για την πατέντα των εμβολίων

Σημειώνεται ότι πέντε ευρωπαϊκές χώρες κράτησαν αποστάσεις από την ιδέα άρσης της πατέντας

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή