Ιορδανία: Διαδηλωτές ζητούν το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ

Ιορδανία: Διαδηλωτές ζητούν το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες διαδηλωτές ζήτησαν την Κυριακή στο Αμάν το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ιορδανία και την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή, αντιδρώντας στις βίαιες ταραχές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ιερουσαλήμ μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Καθώς κρατούνταν σε απόσταση από την πρεσβεία και περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις της τάξης που είχαν αναπτυχθεί μαζικά, οι διαδηλωτές φορούσαν τις ασπρόμαυρες παλαιστινιακές μαντίλες (κεφίγια) και κρατούσαν παλαιστινιακές και ιορδανικές σημαίες.

«Διώξτε τον πρεσβευτή και κλείστε την πρεσβεία», «Παραιτείστε την ταπεινωτική και επαίσχυντη συμφωνία Wadi Araba» (η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας το 1994) ήταν τα συνθήματα που έγραφαν τα πανό.

Μηνύματα υποστήριξης στους Παλαιστινίους υπήρχαν επίσης στα πανό: «Αντισταθείτε, μην συμβιβάζεστε», «Υπομονή, λαέ της Ιερουσαλήμ, η νίκη έρχεται».

Το βράδυ της Παρασκευής, περισσότεροι από 220 άνθρωποι, κυρίως Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τζαμιών — η οποία τελεί υπό τη διοίκηση της Ιορδανίας σε συντονισμό με τις παλαιστινιακές αρχές – στην Ιερουσαλήμ, στις πιο βίαιες συγκρούσεις από το 2017 στην Αγία Πόλη.

Και το βράδυ του Σαββάτου, νέες συμπλοκές σημειώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της κατεχόμενης πόλης και προσαρτημένης στο εβραϊκό κράτος, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι, ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι έχει 17 τραυματίες στις τάξεις της.

«Ήλπιζα ότι θα ήμασταν μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία για να κάνουμε έφοδο και να τους βγάλουμε όλους από εκεί. Ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να πάμε μπροστά στο γραφείο του πρωθυπουργού για να παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ιορδανή ηθοποιός Ζουλιέτ Αουάντ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Αμάν.

Ο ‘Ισα Ντάμπαχ, 81 ετών, βετεράνος διπλωμάτης, παρευρέθηκε επίσης στη συγκέντρωση. «Η παρουσία μας εδώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στους Παλαιστίνιους», είπε.

Στο επίκεντρο των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ, μια δικαστική ακρόαση που θα καθορίσει την τύχη παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με έξωση από Ισραηλινούς εποίκους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα. Η ακρόαση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αναβλήθηκε τελικά, ανακοίνωσε η ισραηλινή δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή