Κορωνοϊός – NYT: Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για «ανοσία αγέλης» – Κλειδί η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Κορωνοϊός – NYT: Ξεθωριάζουν οι ελπίδες για «ανοσία αγέλης» – Κλειδί η επιτάχυνση των εμβολιασμών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή της πανδημίας, υπήρχε η ελπίδα ότι ο πλανήτης θα επιτύχει μια μέρα τον στόχο της ανοσίας της αγέλης, όταν ο ιός δεν θα μπορεί πλέον να μεταδοθεί τόσο εύκολα.

Όμως πάνω από έναν χρόνο αργότερα, ένα τρομακτικό δεύτερο κύμα της Covid σαρώνει την Ινδία, ενώ υπάρχει έξαρση των μολύνσεων τόσο σε χώρες της Ασίας όσο και της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε επίσης: Φάουτσι: «Ναι» στη χαλάρωση των μέτρων για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Οι ειδικοί σήμερα αναφέρουν ότι ο ιός μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα και πως όλο και περισσότερα πιο μεταδοτικά νέα στελέχη του εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία, ενώ ο παγκόσμιος ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ αργός για να επιτευχθεί σύντομα η συλλογική ανοσία.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιός συνεχίσει να επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, είναι σοβαρές οι πιθανότητες να γίνει ενδημικός.

Τα νέα στελέχη του ιού πλήττουν περιοχές όπου οι άνθρωποι πραγματοποιούν μεγάλες συναθροίσεις με μικρή ή καθόλου τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, σύμφωνα με τον Δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Παρόλο που η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στην κρίση της Ινδίας, ο Δρ. Χέιμαν τόνισε ότι η έντονη εξάπλωση του ιού σημαίνει ότι είναι όλο και πιο πιθανό η παρουσία του να είναι επίμονη στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι μολύνονται από τον ιό, αναπτύσσοντας έτσι ένα ποσοστό φυσικής ανοσίας, και ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, τα μελλοντικά ξεσπάσματα δεν θα είναι τόσο καταστροφικά όσο εκείνα στην Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Δρ. Χέιμαν. Θα είναι μικρότερα και λιγότερο θανατηφόρα, αλλά η απειλή τους θα εξακολουθήσει να υφίσταται», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη πολλών μολύνσεων στους ανθρώπους, όπως η φυματίωση και ο HIV», εξήγησε ο ίδιος.

«Έχουν γίνει ενδημικοί και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτούς, να αξιολογούμε τους κινδύνους τους καθώς και να προστατεύουμε όσους πρέπει να προστατευθούν», σημειώνει. 

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή