Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ

Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνουν οι ταραχές στην Ιερουσαλήμ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ύστερα από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίοι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής, κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εννέα παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε η κυβέρνηση Νετανιάχου στην εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα προς τη Δυτική Ιερουσαλήμ και προς άλλα ισραηλινά εδάφη –χωρίς να υπάρξουν θύματα– από τη Γάζα, η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς.

Νωρίτερα, εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών σημειώθηκαν γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 300 Παλαιστίνιοι, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ρόλο πυροκροτητή στις ταραχές που ξεκίνησαν την Παρασκευή έπαιξε η απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου για έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων. Οι ταραχές εξαπλώθηκαν στη Χάιφα, στη Ναζαρέτ και στη Ραμάλα. 

Την Κυριακή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μέιρ Μπεν – Σαμπάτ και του εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις προγραμματισμένες εκδιώξεις Παλαιστινίων. Αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ.

Οι πιο έντονες διεθνείς αντιδράσεις προήλθαν από την Αγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη». Επιπλέον, κάλεσε όλες τις μουσουλμανικές χώρες «να ενωθούν εναντίον των πράξεων του Ισραήλ που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζοντας ότι το θέμα αφορά όλους τους μουσουλμάνους «στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Βαγδάτη, στο Κάιρο, στο Ισλαμαμπάντ, στην Τζακάρτα, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Μπακού και στο Σεράγεβο».

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέβαλε τη χθεσινή συνεδρίαση για το επίμαχο ζήτημα των εξώσεων. Παράλληλα, η ισραηλινή αστυνομία απαγόρευσε στους Εβραίους διαδηλωτές που γιόρταζαν χθες την Ημέρα της Ιερουσαλήμ να περάσουν από το ιερό τέμενος Αλ Ακσα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ προς αναζήτηση δρόμων αποκλιμάκωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή