Συναγερμός στις ΗΠΑ για κυβερνοεπίθεση από ρωσική συμμορία

Συναγερμός στις ΗΠΑ για κυβερνοεπίθεση από ρωσική συμμορία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ρωσική εγκληματική συμμορία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με «εκβιαστικό λογισμικό» που οδήγησε στη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αγωγού πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας. Η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Colonial Pipeline απειλεί με σοβαρή αναταραχή τις αγορές, ενώ η τιμή του πετρελαίου σημείωσε αμέσως άνοδο.

Η εγκληματική ομάδα γνωστή ως «DarkSide» («Σκοτεινή Πλευρά»), παρότι σχετικά νέα στον χώρο του ηλεκτρονικού εκβιασμού, πέτυχε να διεισδύσει στο λογισμικό της εταιρείας του αγωγού, εγκαθιστώντας κωδικούς πρόσβασης και απαιτώντας λύτρα για το ξεκλείδωμά του. Σε δηλώσεις της την Κυριακή, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να βοηθήσει την εταιρεία του αγωγού να θέσει πάλι σε λειτουργία το δίκτυό της, μήκους 9.000 χλμ. 

Οι αγωγοί της Colonial Pipeline μεταφέρουν πετρέλαιο και βενζίνη από το Τέξας μέχρι και το Νιου Τζέρσεϊ, καλύπτοντας το 45% των ενεργειακών αναγκών της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η εταιρεία ανέφερε ότι αν και ορισμένες δευτερεύουσες γραμμές παροχής βρίσκονται σε λειτουργία, η ροή στους κύριους αγωγούς έχει διακοπεί. «Συνεργαζόμαστε στενά με την εταιρεία, αλλά και τις τοπικές αρχές, για να επαναφέρουμε τους αγωγούς, προκειμένου να μη σημειωθούν ελλείψεις καυσίμων. Δυστυχώς, τέτοιες επιθέσεις καθίστανται ολοένα και πιο συχνές», είπε η υπουργός Εμπορίου μιλώντας την Κυριακή το βράδυ στο δίκτυο CBS. 

Το Σάββατο, η εταιρεία Colonial Pipeline απέδωσε την επίθεση σε ηλεκτρονική διείσδυση με στόχο την καταβολή λύτρων. Η επίθεση, που έπληξε μέρος του λογισμικού της Colonial, υποχρέωσε την εταιρεία να διακόψει προληπτικά τη λειτουργία των αγωγών, στο λογισμικό των οποίων οι δράστες της επίθεσης δεν είχαν αποκτήσει πρόσβαση. Παρότι Ρώσοι χάκερ συνεργάζονται ενίοτε με το Κρεμλίνο, οι πρώτες πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών θέλουν πίσω από την επίθεση να κρύβονται εγκληματικά στοιχεία με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Η επείγουσα διακοπή λειτουργίας του μεγαλύτερου αγωγού βενζίνης της Ανατολικής Ακτής αποδεικνύει πόσο ευάλωτες είναι οι ΗΠΑ και οι απαρχαιωμένες ηλεκτρονικές υποδομές τους σε επιθέσεις κακόβουλων χάκερ, αλλά και ειδικευμένων υπηρεσιών ηλεκτρονικής κατασκοπείας και δολιοφθοράς, όπως αυτές της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν. «Αυτή μπορεί να αποδειχθεί η σημαντικότερη ηλεκτρονική επίθεση για λύτρα στην ιστορία, μία “κυβερνοκαταστροφή” που θα μεταμορφωθεί σε πραγματική καταστροφή. Πρόκειται για πραγματικό –και επαναλαμβανόμενο– εφιάλτη. Οι εταιρείες συνεχίζουν να εξαρτώνται από τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων, λες και θα μπορούσαν να προλάβουν κάθε επίθεση. Η προσέγγιση αυτή είναι ατελέσφορη», λέει ο Αντριου Ρούμπιν, επικεφαλής της εταιρείας ασφάλειας δικτύων Illumio.

Αν αποδειχθεί εντέλει ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται ρωσική εγκληματική οργάνωση, αυτό θα ενισχύσει τις αμερικανικές υπόνοιες ότι η Ρωσία προσφέρει ουσιαστική ασυλία σε εγκληματίες, εφόσον αυτοί βάζουν στο στόχαστρό τους τη Δύση, λέει ο ιδρυτής της εταιρείας ασφαλείας δικτύων CrowdStrike, Ντμίτρι Αλπέροβιτς. «Ανεξάρτητα από το εάν εργάζονται για το ρωσικό κράτος ή όχι, το Κρεμλίνο έχει αποδείξει την ικανότητα και την προθυμία του να καλύπτει και να ανέχεται την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο», λέει ο Αλπέροβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή