Η «παριζιάνα», γνωστή και ως διάδοχος του ανύπαρκτου ιταλικού θρόνου

Η «παριζιάνα», γνωστή και ως διάδοχος του ανύπαρκτου ιταλικού θρόνου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βιτόριο Εμανουέλε της Σαβοΐας έκανε στην εγγονή του ένα μεγάλο δώρο για τα 16α γενέθλιά της. Τροποποίησε τον μεσαιωνικό νόμο με τον οποίο ο κάτοχος του ιταλικού θρόνου πρέπει να είναι άρρεν και έτσι η Βιτόρια Κριστίνα Κιάρα Αντελαΐντ Μαρία είναι η πρώτη γυναίκα εδώ και 1.000 χρόνια που μπορεί να ηγηθεί της οικογενείας και να διεκδικήσει τον ανύπαρκτο θρόνο. «Ηταν το καλύτερο δώρο που μπορούσε να μου κάνει», είπε η 17χρονη Βιτόρια, που ζει στο Παρίσι. Τη χαρά της συμμερίστηκε ο πατέρας της στο Μόντε Κάρλο, η μητέρα της στο Παρίσι και ο παππούς της στο Γκστάαντ, αλλά ένα άλλο μέρος της οικογένειας εξαγριώθηκε. «Δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό», είπε ο πρίγκιπας Αϊμόν της Σαβοΐας-Αόστα, εξάδελφος και διεκδικητής του θρόνου, που εργάζεται ως στέλεχος εταιρείας ελαστικών στη Μόσχα.

Ετσι ξεκίνησε το τελευταίο κεφάλαιο της πικρής διαμάχης ανάμεσα στους υποτιθέμενους διεκδικητές του υποτιθέμενου θρόνου. Η διαμάχη περιλαμβάνει αντεγκλήσεις, πολέμους μεταξύ ευγενών, και μια καριέρα στα σόσιαλ μίντια. Αυτό που δεν περιλαμβάνει είναι ένα πραγματικό στέμμα. Η ιταλική μοναρχία καταργήθηκε πριν από 75 χρόνια, μετά την καταστροφική υποστήριξη που προσέφερε στον Μουσολίνι, και οι Ιταλοί δεν έχουν απολύτως κανένα ενδιαφέρον να τη δουν να επιστρέφει. 

«Ποτέ μη λες ποτέ», λέει ο πατέρας της Βιτόρια, ο Ιταλός τηλεαστέρας Εμανουέλε Φιλιμπέρτο, που διεκδικεί τον τίτλο του πρίγκιπα της Βενετίας. Ο Εμανουέλε Φιλιμπέρτο παραδέχθηκε ότι δεν αναμένεται παλινόρθωση της μοναρχίας «αύριο», αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει διάδοχος. Ο ίδιος δεν έκανε γιους, αλλά κάποιος πρέπει να είναι επικεφαλής του βασιλικού οίκου. «Το θέμα είναι τα χρήματα», λέει ο ιστορικός Πάολο Καστάνιο από το Καρινιάνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του οικογενειακού κλάδου του Βιτόριο Εμανουέλε. Ο διεκδικητής του θρόνου είναι ο μόνος που μπορεί να μοιράζει τίτλους ευγενείας και να εισπράττει το ανάλογο τίμημα. Αλλάζοντας τους κανόνες της διαδοχής, ο Βιτόριο Εμανουέλε εξασφάλισε στους απογόνους του το κύρος και τα μελλοντικά έσοδα. 

Σαν τον προπάππου του προπαππού της, τον Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ, που ένωσε την Ιταλία, η Βιτόρια μιλάει με πολύ μεγαλύτερη άνεση γαλλικά παρά ιταλικά. Οταν ρωτήθηκε αν θέλει να γίνει βασίλισσα της Ιταλίας είπε ότι πρόκειται για «αφηρημένη έννοια» και ότι προσπαθεί να βρει τι θέλει να γίνει στη ζωή της. Περνάει τις μέρες της διαβάζοντας για τις εξετάσεις και ανεβάζοντας φωτογραφίες με κοντά μπλουζάκια στο ίνσταγκραμ. Ο πατέρας της, εδώ και 20 χρόνια, προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των Ιταλών μέσα από τον ιερό ιταλικό θεσμό, τα τηλεοπτικά σόου. Είναι κριτής σε ένα σόου το οποίο κάποτε είχε κερδίσει, ενώ έχει εμφανιστεί σε σποτ όπως αυτό στο οποίο έλεγε με σοβαρό ύφος: «Είναι καθήκον μου να αναγγείλω επισήμως ότι η μοναρχία επέστρεψε». Επρόκειτο για διαφήμιση της σειράς «The Crown» στο ιταλικό Netflix.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή