ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Ουκρανίας: Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τα σύνορα

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις σχετικές τις δεσμεύσεις, εκτόξευσε ο Ουκρανός πρόεδρος

Πρόεδρος Ουκρανίας: Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τα σύνορα

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας ότι δεν έχει αποσύρει στρατιωτικό εξοπλισμό από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις σχετικές τις δεσμεύσεις, εκτόξευσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα σχόλια αυτά απηχούν τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σημείωσε ότι σημαντικός αριθμός ρωσικών δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού παραμένει στα σύνορα με την Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, που σήμανε συναγερμό σε δυτικές πρωτεύουσες.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα μιας πλήρους κλίμακας ρωσικής επέμβασης, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει πάψει να ισχύει προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα.

Ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε εξάλλου ότι αναμένει να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Κίεβο δεν αναμένει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, να οδηγήσει σε ένα Σχέδιο Δράσης για μια Ένταξη (MAP) της Ουκρανίας στον οργανισμό, διότι ορισμένα κράτη μέλη ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τη Ρωσία.

«Όσον αφορά τα εμπόδια, δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες χώρες μεταξύ των συμμάχων που οδηγούνται από τη λογική να μην προκαλέσουν τη Ρωσία και πιστεύουν ότι το να καθόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατάμε τη Ρωσία ήρεμη», δήλωσε ο Ντμίτρο Κούλεμπα στο κανάλι Ukraine 24.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters