Γάζα – Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κύκλο βίας

Γάζα – Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κύκλο βίας

γάζα-ισραήλ-παγκόσμια-ανησυχία-για-561359785

Για δεύτερη κατά σειράν ημέρα, αυτό που ξεκίνησε ως δυναμικό κίνημα διαμαρτυρίας άοπλων νεαρών Παλαιστινίων εναντίον της ισραηλινής κατοχής και των εξώσεων ομοεθνών τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ έδωσε τη θέση του σε έναν νέο γύρο στρατιωτικών συγκρούσεων, με τους Παλαιστινίους να εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από την ισλαμική Χαμάς, και το Ισραήλ να απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Καθώς έπεφτε η χθεσινή νύχτα, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θρηνούσαν τουλάχιστον 28 νεκρούς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται εννέα παιδιά, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής. Ο αριθμός των τραυματιών από τους βομβαρδισμούς ανερχόταν σε 122, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι επλήγησαν στόχοι μαχητικών οργανώσεων και ότι 16 εκ των νεκρών ήταν μαχητές.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, πάντα σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν τουλάχιστον 250 ρουκέτες από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τον θάνατο δύο γυναικών και τον τραυματισμό άλλων 31 αμάχων. Το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας «Iron Dome» κατέστρεψε εν πτήσει το μεγαλύτερο μέρος των ρουκετών, αλλά κάποιες από αυτές που ξέφυγαν έπληξαν τις πόλεις Ασντότ και Ασκελον, στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τραυματισμούς, υλικές ζημιές και σπέρνοντας τον πανικό. Aργά το βράδυ το Τελ Αβίβ δέχθηκε καταιγισμό ρουκετών, ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και ανεστάλησαν όλες οι απογειώσεις, προκειμένου να επιτραπεί η άμυνα των ισραηλινών αιθέρων.

Γάζα – Ισραήλ: Παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κύκλο βίας-1

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από σύσκεψη με επιτελείς του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προανήγγειλε ότι οι επιθέσεις εναντίον της Χαμάς «θα ενταθούν και θα πυκνώσουν» τις επόμενες ώρες και ημέρες. Παράλληλα, η στρατιωτική ηγεσία έστειλε τεθωρακισμένα και ενισχύσεις πεζικού στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ το υπουργείο Αμυνας διέταξε την επιστράτευση 5.000 εφέδρων με την απειλή ενός νέου πολέμου (του τέταρτου από το 2007) να προβάλλει εντονότερη.

Η νέα ανάφλεξη βρήκε το Ισραήλ σε κατάσταση θεσμικού κενού, καθώς ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μετά τις πρόσφατες εκλογές, κυβερνώσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πέρασε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ. 

Ο κίνδυνος να ξεφύγει η σύγκρουση από κάθε έλεγχο επιτείνεται από το γεγονός ότι η αναταραχή επεκτάθηκε από τις παραδοσιακές εστίες στα κατεχόμενα της Γάζας, της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο ίδιο το Ισραήλ. Χιλιάδες Αραβες Ισραηλινοί κατέβηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε πορείες διαμαρτυρίας σε αρκετές πόλεις, καταγγέλλοντας τη βίαιη αντιμετώπιση των Παλαιστίνιων διαδηλωτών από την ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ. Στην εθνολογικά μεικτή πόλη Λοντ, δύο ένοπλοι Εβραίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Αραβα που πρωτοστατούσε στις ταραχές, ενώ τραυμάτισαν άλλους δύο. Το 21% των πολιτών του Ισραήλ ανήκει στην αραβική μειονότητα.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ώστε να υπάρξει ανακωχή το συντομότερο δυνατό. Ανάλογες προσπάθειες καταβάλλονται από το Κατάρ και την Ιορδανία. Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι «έγιναν αδιακρίτως και ήταν ανεύθυνες», ενώ καταλόγισε στο Ισραήλ την ευθύνη για την απότομη κλιμάκωση της έντασης λόγω των ενεργειών του εναντίον των Παλαιστινίων στο ιερό τέμενος Αλ Ακσα και στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνομιλίες με τους ομολόγους του από το Ιράν, την Αλγερία, το Πακιστάν και τη Ρωσία είχε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να οικοδομήσει μέτωπο μουσουλμανικών κυρίως κρατών κατά του Ισραήλ.

Παρέμβαση Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τους Παλαιστινίους της Γάζας να σταματήσουν «άμεσα» την εκτόξευση ρουκετών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Παράλληλα, κάλεσε και τις δύο πλευρές να απέχουν από προκλητικές ενέργειες και να χαμηλώσουν την ένταση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό κεκλεισμένων των θυρών, αλλά δεν κατέληξε σε καμία απόφαση, ή έστω ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή