Νέα επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Νέα επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάφλεξη στην Ιερουσαλήμ οδήγησε σε νέα επιδείνωση των ήδη ψυχρών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε με οργή την επέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακσά. Η αναλύτρια της ιστοσελίδας Al-Monitor Αμπερίν Ζαμάν παρατήρησε ότι η αντίδραση της Τουρκίας ήταν πολύ πιο οξεία από τις αντιδράσεις αραβικών κρατών όπως η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και η Αίγυπτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε όχι μόνο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αλλά και με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία «θα παραμείνει η φωνή των Παλαιστινίων αδελφών μας». Οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Χαμάς είναι το βασικότερο «αγκάθι» στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία, η οποία είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες βασιζόμενη σε δύο πυλώνες. Πρώτον, στις επαφές μεταξύ μυστικών υπηρεσιών και, δεύτερον, στη σιωπηρή συνεργασία των δύο χωρών στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. 

Η επιδίωξη ήταν να επανέλθουν οι πρέσβεις στο Τελ Αβίβ και στην Αγκυρα αντίστοιχα, που είχαν επιστρέψει στις πρωτεύουσές τους μετά τη ρήξη που είχε επέλθει το 2018 με την αναγνώριση από την κυβέρνηση Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και τις ταραχές στη Γάζα. 
Η Ζαμάν σημείωσε ότι η Τουρκία επεδίωκε την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ για πολλούς λόγους. «Η Αγκυρα θεωρεί ότι αυτό θα της εξασφάλιζε την εύνοια της Ουάσιγκτον. Επίσης, ότι θα τορπίλιζε την όλο και στενότερη συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, της οποίας κοινός παρονομαστής, κατά την Αγκυρα, είναι η εχθρότητα απέναντι στην ίδια την Αγκυρα».

Η προσέγγιση αυτή αναβάλλεται. «Η τουρκική αντίδραση ήταν αναμενόμενη και δείχνει πόσο επηρεάζονται οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις από τις εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη», σημείωσε η ειδική στην τουρκική εξωτερική πολιτική στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας του Τελ Αβίβ, Γκάλια Λιντενστράους, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ ανησυχεί για την ανάμειξη της Χαμάς στα γεγονότα της Ιερουσαλήμ και για την επιρροή που ασκεί η Τουρκία σε Παλαιστινίους με ισραηλινό διαβατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή