ΚΟΣΜΟΣ

Προς έγκριση το εμβόλιο για παιδιά

Προς έγκριση το εμβόλιο για παιδιά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ισως και στα τέλη του μήνα θα μπορούσε να λάβει έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το εμβόλιο εγκρίθηκε προχθές από τον αμερικανικό FDA για εφήβους 12 έως 15 ετών, ενώ η εταιρεία αναμένεται να ζητήσει έγκριση για χορήγηση σε παιδιά 2 έως 11 ετών τον Σεπτέμβριο. 

Ακολουθεί η εταιρεία Moderna, που αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τις ηλικίες 12-16 ετών εντός των προσεχών εβδομάδων και για τις ηλικίες 6 μηνών έως 11 ετών στα τέλη του χρόνου. Η διεύρυνση των εμβολιασμών σε μικρότερα παιδιά (αυτή τη στιγμή τα εμβόλια χορηγούνται στις ηλικίες άνω των 16 ετών) αναμένεται να εξομαλύνει τη λειτουργία των σχολείων από τη νέα σχολική χρονιά, τουλάχιστον στη Γερμανία.

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκτιμώντας ότι έως το τέλος Αυγούστου θα υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση για όλα τα παιδιά από 12 ετών και άνω. Τα τέλη Αυγούστου είναι ωστόσο πολύ αργά για τις οικογένειες που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, καθώς το κρατίδιο απαγορεύει την έλευση τουριστών αν δεν είναι εμβολιασμένοι. Η οδηγία δεν εξαιρεί τα παιδιά, τα οποία, σε περίπτωση που οι γονείς επιθυμούν να κάνουν διακοπές, πρέπει να μείνουν πίσω. 

Σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται το φαινόμενο ατόμων που προσπαθούν να εμβολιαστούν ενώ δεν έχει φθάσει ακόμη η σειρά τους, έτσι ώστε να είναι εγκαίρως έτοιμοι για τις διακοπές του καλοκαιριού. Συνήθως δηλώνουν μεν ακριβή στοιχεία, αλλά καταγράφονται, ψευδώς, ως στενές επαφές ατόμου που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ώστε να εξασφαλίσουν ραντεβού. Εν τω μεταξύ, την έγκριση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένει ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ. Ο Ροτ τόνισε ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βοηθήσει όλες τις χώρες και όχι μόνο τις τουριστικές.

Οι συζητήσεις περί εμβολιασμών και θερινών μετακινήσεων έχουν εξαφανίσει από το προσκήνιο τη σκληρή καθημερινή μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί. Χθες, το νοσηλευτικό προσωπικό σε 110 μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας κατέβηκε σε απεργία, διεκδικώντας την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και την καλύτερη στελέχωσή τους. Στους δρόμους του Παρισιού, χθες το πρωί, βρέθηκε μικρός αριθμός νοσηλευτών των κλινών ΜΕΘ, οι οποίοι είτε βρίσκονταν σε άδεια είτε είχαν νυχτερινή βάρδια. Για τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, η κινητοποίηση είχε τη μορφή της χρήσης συμβολικού περιβραχιόνιου. «Χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ. Σκεφτείτε πώς θα τις δημιουργήσετε και πώς θα προσλάβετε το ανάλογο προσωπικό», ανακοίνωσε το συνδικαλιστικό όργανο των νοσηλευτών, υπογραμμίζοντας ότι για την υπηρεσία στη μονάδα χρειάζεται εκπαίδευση ενός έτους, η οποία πρέπει να αναγνωρίζεται και να αμείβεται αναλόγως.