Ανάφλεξη στη Γάζα: Μεσολάβηση ΗΠΑ ζητεί η Γαλλία, «γρίφος» η στάση Μπάιντεν

Ανάφλεξη στη Γάζα: Μεσολάβηση ΗΠΑ ζητεί η Γαλλία, «γρίφος» η στάση Μπάιντεν

«Οι Αμερικανοί ελπίζουν κυρίως ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν από μόνα τους τις επόμενες ημέρες, μετά το τέλος του Ραμαζανιού», αναφέρει Αμερικανός πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση που ξεκίνησε πριν μερικές μέρες – με αφορμή την απειλή έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ από Ισραηλινούς εποίκους, έχει εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη στη Γάζα, με βομβαρδισμούς εκατέρωθεν και εκατοντάδες νεκρούς και τραυματές – κυρίως Παλαιστίνιους. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ σύμφωνα με το Reuters, στις πιο αιματηρές ανταλλαγές πυρών εδώ και χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο ντοκουμέντο: Βροχή από ρουκέτες έπληξε το Τελ Αβίβ

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, ζήτησε σήμερα την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ προκειμένου να σταματήσει η νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

«Χρειαζόμαστε την αμερικανική εμπλοκή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί παραμένουν σήμερα οι βασικοί διπλωματικοί μοχλοί. Υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση και πρέπει ο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με εμάς να εμπλακούν» τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται απρόθυμος να εμπλακεί καθώς έχει αφήσει να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν αποτελεί προτεραιότητά του. 

Ο Μπάιντεν όταν ορκίστηκε στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο ξεκαθάρισε ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μεσολάβησης, κυρίως καθώς το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι ξεκάθαρο.

«Απρόθυμος» ο Μπάιντεν

Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, Αμερικανός πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή, πιστεύει ότι η κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θέτει τον Δημοκρατικό πρόεδρο μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση: διπλωματικά οι επιλογές του είναι περιορισμένες, το ίδιο και πολιτικά, καθώς η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να τον ωθεί να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ, αντίθετα με την ένθερμη υποστήριξη που είχε δείξει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι πρόκειται για μια λίγο ωφέλιμη προσπάθεια, με μικρά κέρδη που προκαλεί πολιτικές διαμάχες», λέει χαρακτηριστικά. 

«Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιτυχίας στο θέμα. Δεν υπάρχει κανένας ηγέτης, από καμία από τις δύο πλευρές, έτοιμος να λάβει αποφάσεις», προσθέτει ο ειδικός του Carnegie Endowment for International Peace.

Παρ’ όλα αυτά, όπως συνέβη και σε πολλούς προκατόχους του, η κρίση θα αναγκάσει τον Μπάιντεν να εμπλακεί έστω και στο ελάχιστο προκειμένου να αποφευχθεί μια έκρηξη.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, «στην καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί απλώς να ελπίζει να περιορίσει τη βία στην τρέχουσα κρίση».

Τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έχουν αυξήσει τις επαφές τους και τις δηλώσεις τους υπέρ της «αποκλιμάκωσης».

Ωστόσο, ο Μίλερ σχολιάζει ότι «οι Αμερικανοί ελπίζουν κυρίως ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν από μόνα τους τις επόμενες ημέρες, μετά το τέλος του Ραμαζανιού». 

Ο Μπλίνκεν έχει στηρίξει την ιδέα ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για αυτό βραχυπρόθεσμα».

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο αμερικανός ΥΠΕΞ, έχουν στέρεες και παλιές σχέσεις με το Ισραήλ. Όμως η στάση του Τραμπ υπέρ του εβραϊκού κράτους κατά την διάρκεια της θητείας του, συνέβαλε στην ενίσχυση της πιο αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία θεωρεί ολοένα και περισσότερο τον Νετανιάχου έναν ακροδεξιό ηγέτη.

Ο Μπέρνι Σάντερς μάλιστα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να καταγγείλουν σθεναρά τη βία των εξτρεμιστών Ισραηλινών, συμμάχων της κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή