Ερυθρός Σταυρός: «Έκρηξη» κρουσμάτων Covid σε Ασία και Ειρηνικό

Ερυθρός Σταυρός: «Έκρηξη» κρουσμάτων Covid σε Ασία και Ειρηνικό

Πάνω από 5,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα τις δύο τελευταίες εβδομάδες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση για την έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ασία και τον Ειρηνικό, απευθύνει ο Ερυθρός Σταυρός.

Ειδικότερα, τόνισε ότι στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν πάνω από 5,9 εκατομμύρια νέα κρούσματα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δηλαδή περισσότερα από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου μαζί. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτή η «έξαρση» κρουσμάτων φέρνει τα νοσοκομεία και τα συστήματα Υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ινδία: Πώς η κρίση της Covid μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία

Επτά από τις δέκα χώρες παγκοσμίως, στις οποίες τα κρούσματα Covid διπλασιάζονται με τον μεγαλύτερο ρυθμό, βρίσκονται στην Ασία και τον Ειρηνικό. Το Λάος είδε τα εγχώρια κρούσματα να διπλασιάζονται σε μόλις 12 ημέρες, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων στην Ινδία έχει διπλασιαστεί σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, σε πάνω από 23 εκατομμύρια, αναφέρει ο Ερυθρός Σταυρός.

Σημείωσε μάλιστα ότι στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταγράφουν πάνω από 5,9 εκατομμύρια νέα περιστατικά Covid σε Ασία και Ειρηνικό τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία στην πλειοψηφία αυτών των περιοχών θεωρούνται υποεκτιμήσεις.

«Υπάρχει μια έντονη έξαρση της Covid στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, που ασκεί μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία και τον τομέα της ιατρικής περίθαλψης. Είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Ασία τις τελευταίες δύο εβδομάδες απ’ ό,τι στην Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική μαζί», αναφέρει  ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στην Ασία και τον Ειρηνικό.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανάγκη για παγκόσμια αλληλεγγύη για υποστήριξη αυτών των περιοχών με ιατρικό εξοπλισμό, βοήθεια στην πρόληψη της νόσου και άμεση πρόσβαση στα εμβόλια», προσθέτει.  

Παρόλο που βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες εμβολιασμού στις περιοχές αυτές, υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων, επιφυλακτικότητας και αυξημένου κόστους σε ό,τι αφορά την κάλυψη πολλών τοποθεσιών σε αυτές τις περιοχές», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Για να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η πανδημία, χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι ώστε να χορηγηθούν σωτήριοι πόροι, όπως ιατρικός εξοπλισμός, εμβόλια και χρηματική βοήθεια στα μέρη που είναι αναγκαίο ώστε να δοθεί βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Θα είμαστε ασφαλείς μόνο όταν όλοι είναι ασφαλείς», υπογραμμίζει.

ΠΟΥ: Σε τουλάχιστον 44 χώρες η ινδική μετάλλαξη

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ινδική μετάλλαξη του SARS-CoV-2  – γνωστή και ως B.1.617 – έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου

Η μετάλλαξη ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο – σήμερα η χώρα θεωρείται η χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή η ινδική μετάλλαξη

Η B.1.617 εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας – όπου θεωρείται ένας από τους λόγους που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα – ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα» – είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή