ΕΜΑ: Προ των πυλών η εισήγηση για εμβόλια στους εφήβους

ΕΜΑ: Προ των πυλών η εισήγηση για εμβόλια στους εφήβους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ως το τέλος Μαΐου αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για την επέκταση χρήσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στις ηλικίες 12-15 ετών. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, που ενημέρωσαν προ ολίγου τον Τύπο, ο EMA ήδη βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τους όρους που θα επέτρεπαν την ταχεία έγκριση τροποποιημένων εμβολίων που ενδέχεται να χρειαστούν για την αντιμετώπιση παραλλαγών του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του EMA, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την ινδική παραλλαγή είναι «καθησυχαστικά» όσον αφορά τη δυνατότητα «τουλάχιστον των εμβολίων mRNA» να την εξουδετερώσουν. «Υποπτευόμαστε ότι το ίδιο θα ισχύει και με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικό φορέα [όπως το AstraZeneca και το Johnson & Johnson]», πρόσθεσε.

Σχετικά με την AstraZeneca, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι η δεύτερη δόση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης των θρομβολυτικών παθήσεων που αποτελούν πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου. Σε 621.000 εμβολιασμένους στην Ευρώπη με Johnson & Johnson ως τις 2.5, δεν είχε καταγραφεί κάποιο αντίστοιχο περιστατικό, όπως είπε ο επικεφαλής φαρμακο-επαγρύπνησης Γκεόργκι Γκένοφ.

 Σχετικά με τη δυνατότητα όσοι έχουν κάνει πρώτη δόση με AstraZeneca να κάνουν δεύτερη δόση με άλλο σκεύασμα, ο Δρ. Καβαλέρι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και ότι αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξετάζει τα αποτελέσματα της χορήγησης β’ δόσης με mRNA εμβόλιο στις τέσσερις ή στις 12 εβδομάδες. Για το χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων Pfizer-BioNTech, υπενθύμισε ότι ο EMA ορίζει στη σύστασή του ως ανώτατο όριο τις 42 ημέρες.

Για την πιθανή ημερομηνία γνωμοδότησης για το εμβόλιο της CureVac, ο Δρ. Καβάλερι είπε ότι «ενδεχομένως επίκεινται» τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών (η έγκριση θα μπορούσε να προκύψει «πολύ γρήγορα» στη συνέχεια). Για τη Novavax, ανάλογα και με την έκβαση διαβουλεύσεων για τη δυνατότητα παραγωγής τους, θα επανεξεταστεί το χρονοδιάγραμμα της έγκρισης τον Ιούλιο. Για το ρωσικό Sputnik V έχουν ξεκινήσει οι επιθεωρήσεις για τις διαδικασίες παραγωγής (good manufacturing practices) και «θα μπορέσουμε στις ερχόμενες εβδομάδες ίσως να ορίσουμε το πιθανό χρονοδιάγραμμα της έγκρισης». Τέλος, για το κινεζικό Sinovac, η κυλιόμενη αξιολόγηση έχει «μόλις αρχίσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή