ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Απελαύνει την ακόλουθο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας

Ρωσία: Απελαύνει την ακόλουθο Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας

Στην απέλαση της ακολούθου Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα προχωράει η Ρωσία, όπως αποκάλυψε η ίδια η Ρεμπέκα Ρος στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Ρος ανέφερε ότι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των δέκα Αμερικανών διπλωματών, που ανακηρύχθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για ανάλογη απάντηση, καθώς επί έξι μήνες δεν επιτρέπουν στην Ρωσία να καλύψει τη θέση του ακολούθου Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. «Οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται εντελώς περίεργα. Δεν αφήνουν στην Ουάσιγκτον, τον άνθρωπο που διορίσαμε ως ακόλουθο Τύπου της διπλωματικής μας αποστολής, χωρίς μάλιστα να μας εξηγήσουν τους λόγους», δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στις 21 Απριλίου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κοινοποιήσει Notam στον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Μόσχα Μπαρτ Γκόρμπαν μέσω της οποίας ανακήρυσσε δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες ανεπιθύμητα πρόσωπα, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ρωσία έως τις 21 Μαΐου. Η απόφαση αυτή ελήφθη σε απάντηση για την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, που επακολούθησε μετά το διάταγμα που υπέγραψε στις 15 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στις 23 Απριλίου οι ρωσικές αρχές, ενημέρωσαν την αμερικανική διπλωματική αποστολή ότι δεν θα μπορούν πλέον να προσλαμβάνουν ξένους πολίτες στην αμερικανική πρεσβεία. Η εφημερίδα Kommersant υπενθυμίζει ότι η Μόσχα είχε επιβάλλει τέτοιους περιορισμούς το 1986. 

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα, από σήμερα ανέστειλε τις περισσότερες προξενικές υπηρεσίες στους υπηκόους της λόγω της δραστικής μείωσης του προσωπικού της μετά την απόφαση που έλαβε η ρωσική κυβέρνηση στις 23 Απριλίου, να απαγορεύσει στην αμερικανική πρεσβεία να απασχολεί αλλοδαπούς υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

«Η πρεσβεία της Μόσχας δεν θα παρέχει πλέον συνήθεις συμβολαιογραφικές υπηρεσίες, προξενικά πιστοποιητικά γέννησης στο εξωτερικό ή ανανέωση διαβατηρίου», αναφέρει στον ιστότοπό της η αμερικανική πρεσβεία.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της εκφράζει τη λύπη της για τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, που την ανάγκασαν όπως αναφέρει να μειώσει το προσωπικό της κατά 75%, αλλά τονίζει ότι θα προσπαθήσει να προσφέρει στους Αμερικανούς πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, AFP