Νέος κύκλος βίας, μπαράζ παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση

Νέος κύκλος βίας, μπαράζ παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση

Νεκρός υψηλόβαθμος διοικητής της Χαμάς

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και πάνω από 70 νεκροί από τη Δευτέρα: η σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του εβραϊκού κράτους δεν έδειχνε κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, τροφοδοτώντας φόβους για «πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Σύμφωνα με το Reuters, έχασαν τη ζωή τους 16 μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς από τις επιθέσεις των ισραηλινών μαχητικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε το θάνατο υψηλόβαθμου διοικητή ταξιαρχίας μαχητών στην πόλη της Γάζας, προειδοποιώντας: «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα τους πλήξουμε έτσι ώστε δεν το έχουν φανταστεί ούτε στα όνειρα τους».

Η Χαμάς επιβεβαίωσε το θάνατο του υψηλόβαθμου στελέχους της και άλλων μαχητών, σε σχετική ανακοίνωση. Ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε: «Η αντιπαράθεση με τον εχθρό είναι ανοιχτή».

Συνολικά, τουλάχιστον 65 άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων παιδιών- έχουν χάσει τη ζωή τους στην Γάζα από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και πυροδοτήθηκε ο νέος αυτός κύκλος της έντασης. Στο Ισραήλ, σύμφωνα με υγειονομικές πηγές της χώρας, έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Νέος κύκλος βίας, μπαράζ παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση-1

Μπαράζ παρεμβάσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακούστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα τερματιστεί σύντομα, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι ότι αυτό θα τερματιστεί συντομότερα παρά αργότερα, αλλά το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντόνι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «τρομακτικό» το σκηνικό, σημειώνοντας ότι στην περιοχή θα μεταβεί ο Χάντι Αμρ ως απεσταλμένος του για να έχει συνομιλίες με τις δύο πλευρές στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.

Ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε για επείγουσα συνάντηση του κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγή από την Παλαιστίνη σημείωσε ότι οι ενέργειες για επίτευξη εκεχειρίας από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τον ΟΗΕ δεν έχουν ακόμα κανένα αποτέλεσμα.

Διαβάστε: Αυτοσυγκράτηση ζητεί Αρχιραβίνος του Ισραήλ

Νέος κύκλος βίας, μπαράζ παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση-2

Αντίποινα με ρουκέτες

Παλαιστίνιοι μαχητές απαντούν διαρκώς με μπαράζ ρίψης ρουκετών.

Το απόγευμα της Τετάρτης η Χαμάς προχώρησε στην εκτόξευση 130 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, σε απάντηση των ισραηλινών επιδρομών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο διοικητών της ισλαμιστικής οργάνωσης και την καταστροφή ενός ακόμη κτιρίου στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους κατά τριών πόλεων του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ.

Νεκρό εξάχρονο αγόρι στο Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, από ρουκέτα που έπεσε στην πόλη Σντερότ του Ισραήλ, σκοτώθηκε ένα εξάχρονο αγόρι.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «δεν μπόρεσαν να σώσουν το μικρό παιδί εξαιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, χωρίς να προσδιορίζουν τη φύση των τραυμάτων του.

Νέος κύκλος βίας, μπαράζ παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση-3
Νέος κύκλος βίας, μπαράζ παρεμβάσεων για αποκλιμάκωση-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή