ΠΟΥ: Η πανδημία θα μπορούσε να αποφευχθεί

ΠΟΥ: Η πανδημία θα μπορούσε να αποφευχθεί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Καταστροφή που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού έκθεση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που συντάχθηκε κατ’ εντολήν της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η έκθεση διαπίστωσε ότι σε κάθε σημείο της αλυσίδας υπήρχαν αδύναμοι κρίκοι: η προετοιμασία έπασχε από έλλειψη συντονισμού και χρηματοδότησης, η πολιτική ηγεσία απουσίαζε και ο ΠΟΥ δεν διέθετε τις απαιτούμενες δυνάμεις. 

Ο «μήνας των χαμένων ευκαιριών» ήταν ο Φεβρουάριoς του 2020. «Πολύ μεγάλος αριθμός χωρών επέλεξε να τηρήσει στάση αναμονής», σημείωσε η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χέλεν Κλαρκ. «Κάποιες χώρες κινητοποιήθηκαν μόνο όταν άρχισαν να γεμίζουν οι εντατικές και τότε ήταν πολύ αργά». Η έτερη επικεφαλής της επιτροπής, πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, σημείωσε ότι η αποτυχία «οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν μάθαμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος». Η έκθεση της επιτροπής IPPPR περιλαμβάνει οκτώ τολμηρές συστάσεις ώστε «η πανδημία της COVID-19 να είναι η τελευταία». Το πλήρες κείμενό της θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΠΟΥ, που ξεκινά στις 24 Μαΐου.

Δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις πρόθυμες να εξετάσουν τα συμβάντα και να αντλήσουν συμπεράσματα. Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η σχετική έρευνα στη Βρετανία δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την άνοιξη του 2022, ενώ τα πορίσματά της πιθανώς να μην είναι έτοιμα πριν από τις επόμενες εκλογές. «Επιβεβαιώνω ότι η κυβέρνηση θα ορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών με πλήρεις αρμοδιότητες όπως προβλέπει ο νόμος περί ερευνών του 2005, που θα δύναται να ζητάει όλα τα σχετικά έγγραφα και να λαμβάνει δημόσιες καταθέσεις», δήλωσε ο Τζόνσον στη Βουλή, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη η ώρα να ξεκινήσουν οι εργασίες της επιτροπής, για να μην αποσπάσουν την προσοχή των δημόσιων λειτουργών από τη διαχείριση της πανδημίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή