Υποχρέωση και δικαίωμα το εμβόλιο στους νέους

Υποχρέωση και δικαίωμα το εμβόλιο στους νέους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 για την ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών. Στα παιδιά χορηγείται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, μετά την άδεια που έλαβε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις αρχές της εβδομάδας. Η απόφαση του αμερικανικού οργανισμού βασίστηκε σε κλινική μελέτη που απέδειξε ότι το εμβόλιο πυροδοτεί στα παιδιά ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση από ό,τι στους νεαρούς ενήλικες. Ο εμβολιασμός τούς παρείχε ολοκληρωτική προστασία από τη λοίμωξη. Ταυτόχρονα, οι παρενέργειες που καταγράφηκαν είναι αυτές που παρατηρούνται στους ενήλικες (πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, ρίγη, μυαλγία). Στους νεότερους εφήβους, ωστόσο, είναι συχνότερες, αλλά και πάλι εξαφανίζονται εντός 48 ωρών. Το εμβόλιο που ενέκρινε ο FDA, γνωστός για τις εξονυχιστικές έρευνές του, είναι ασφαλές και καλά ανεκτό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.  

Είναι όμως αναγκαίο; Ναι, επισημαίνουν οι ειδικοί. Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής έδειξε ότι σήμερα στις ΗΠΑ, τα παιδιά αυτής της ηλικίας αποτελούν τo 22% των νέων λοιμώξεων και το 1,2% έως 3% των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η υπεύθυνη εμβολιασμών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Μινεσότα τονίζει ότι η ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει γεμίσει με ασθενείς ηλικίας 13, 15, 16 και 17 ετών. Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταλήξει από κορωνοϊό 296 παιδιά, απείρως περισσότερα από ό,τι κατά τη φονικότερη επιδημία γρίπης της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ έχουν νοσηλευθεί πάνω από 15.000. Γιατί να μην αποτραπεί αυτό το τραγικό ενδεχόμενο; Aκόμα, όμως, κι αν δεν ασθενήσουν σοβαρά, τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό, έστω και ως ασυμπτωματικοί φορείς. Ο εμβολιασμός προστατεύει και το ίδιο το παιδί αλλά και τους γύρω του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεταδοτικότητα της COVID-19 στην ομάδα 12 έως 18 ετών ανέρχεται στο 20%. Ενας ακόμα λόγος που υποδεικνύει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι η ευρύτερη προστασία της κοινότητας. Κάθε παιδί και ενήλικας που προσβάλλεται δίνει την ευκαιρία στον κορωνοϊό να μεταλλαχθεί και πιθανώς να λάβει μία πολύ, υπερμεταδοτική, ανθεκτική στα εμβόλια και στις θεραπείες ή πιο θανατηφόρο μορφή.

Μελέτη που εκπονήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC) έδειξε ότι παρότι τα σχολεία δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού, εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα (μάσκες, κοινωνική αποστασιοποίηση), όλες οι απαραίτητες δραστηριότητες της παιδικής και εφηβικής ηλικίας (πάρτι, συναντήσεις, οικογενειακές συναθροίσεις, όπως γάμοι και κηδείες) αυξάνουν τις πιθανότητες λοίμωξης.

Το εμβόλιο που θα κληθούν να κάνουν οι νεαροί έφηβοι είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που χορηγείται στους ενήλικες και γίνεται σε δύο δόσεις. Το μεγαλύτερο πρόσκομμα που παρουσιάζεται επί του παρόντος στην εμβολιαστική εκστρατεία είναι η διστακτικότητα των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Πρόσφατη δημοσκόπηση του παρατηρητηρίου εμβολιασμών της «Kaiser Family Foundation» διαπίστωσε ότι ακόμα και γονείς που με μεγάλη προθυμία έσπευσαν να εμβολιαστούν διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αλλά και έφηβοι φαίνεται να μην πείθονται εύκολα.

Η Pfizer και η Moderna έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για τη χορήγηση των εμβολίων τους σε βρέφη και παιδιά από 6 μηνών μέχρι 11 ετών. Στόχος τους είναι η διάθεση παιδικού εμβολίου στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2022. Αναμφίβολα οι επιστήμονες ακόμα και τώρα δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων. Πόσο κρατάει η ανοσία, πώς μπορούν τα εμβόλια κατά της COVID-19 να συνδυαστούν με τα κοινά παιδικά εμβόλια και αν προστατεύουν έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, κάτι που θεωρούν περίπου βέβαιο. O εμβολιασμός των παιδιών, όμως, είναι δικαίωμα και υποχρέωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή