Πώς το Bitcoin επιβαρύνει το περιβάλλον

Πώς το Bitcoin επιβαρύνει το περιβάλλον

Περιβαλλοντικές ανησυχίες εγείρει η καθαρή ποσότητα ενέργειας που απαιτεί το Bitcoin

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβαλλοντικές ανησυχίες εγείρει σύμφωνα με ερευνητές η καθαρή ποσότητα ενέργειας που απαιτεί το κρυπτονόμισμα Bitcoin.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Έλον Μασκ: Η Tesla παύει τις συναλλαγές με Bitcoin λόγω κλιματικής αλλαγής

Το Bitcoin δημιουργείται από «ανθρακωρύχους» του κρυπτονομίσματος, οι οποίοι χρησιμοποιούν υπολογιστές υψηλής ισχύος με εξειδικευμένο hardware για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών παζλ και συναλλαγών, με ανταμοιβή σε Bitcoins.

Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ενέργεια υψηλής έντασης, η οποία συχνά βασίζεται σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ιδίως άνθρακα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι των ψηφιακών νομισμάτων

Η κυριαρχία των Κινέζων «ανθρακωρύχων» Bitcoins και η έλλειψη κινήτρων για μετάβαση από φθηνά ορυκτά καύσιμα σε πιο ακριβές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες γρήγορες λύσεις στις ανησυχίες σχετικά με τις εκπομπές έναντι του Bitcoin, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 75% της «εξόρυξης» Bitcoin σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Το αποτύπωμα άνθρακα του κρυπτονομίσματος είναι τόσο μεγάλο που αντιστοιχεί σε μία από τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι «ανθρακωρύχοι» Bitcoin τείνουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται με ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ενώ στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως υδροηλεκτρική, κατά τους βροχερούς καλοκαιρινούς μήνες.

Οι υποστηρικτές του Bitcoin επισημαίνουν ότι το κλασικό χρηματοοικονομικό σύστημα, με εκατομμύρια εργαζόμενους και υπολογιστές σε κλιματιζόμενα γραφεία, χρησιμοποιεί επίσης μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται συνήθως με ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Cambridge το 2019, το Bitcoin απορροφά 61,76 τεραβάτ ώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μια ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνουν αρκετές χώρες και περίπου το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, αν το Bitcoin ήταν χώρα, θα «καταβρόχθιζε» περισσότερη ενέργεια από όση η Ελβετία και θα ήταν τότε το 41o πιο ενεργειακά απαιτητικό έθνος στη γη.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή