Εμβόλια: Καθυστέρηση της δεύτερης δόσης δίνει μεγαλύτερη προστασία

Εμβόλια: Καθυστέρηση της δεύτερης δόσης δίνει μεγαλύτερη προστασία

Έρευνα αποδεικνύει έως και 20% λιγότερους θανάτους αν αργήσει το επαναληπτικό εμβόλιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να δώσει έμφαση στην πρώτη δόση των εμβολίων κατά της  Covid-19 και να καθυστερήσει τη δεύτερη φαίνεται ότι είχε όχι μόνο πρακτικό αλλά και ιατρικό νόημα, καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη δεύτερης δόσης αργότερα αποτρέπει έως και 20% περισσότερους θανάτους.

Η αμερικανική έρευνα της Mayo Clinic που δημοσιεύεται στην έγκυρη βρετανική επιθεώρηση British Journal of Medicine έλεγξε τα ποσοστά θνητότητας όταν τα ραντεβού για τη δεύτερη δόση αναβάλλονται για αργότερα από την προτεινόμενη ημερομηνία, είτε πρόκειται για το εμβόλιο της Pfizer (τρεις εβδομάδες) είτε για αυτό της AstraZeneca (οκτώ εβδομάδες).

Οι εμβολιασμοί περιορίζουν τους θανάτους από κορωνοϊό κατά 80%-90% από την πρώτη κιόλας δόση, υπολόγισαν οι ερευνητές, και η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης αυξάνει περαιτέρω τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 11% με 20%, καθιστώντας τα εμβόλια ακόμη αποτελεσματικότερα και ουσιαστικά αποτρέποντας σε τεράστιο ποσοστό τον κίνδυνο θανάτου.

Έτσι η καθυστέρηση χορήγησης του δεύτερου εμβολίου σώζει από 26 έως 47 ζωές επιπλέον ανά 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια με αποτελεσματικότητα 90% ή περισσότερο από την πρώτη δόση, μειώνουν το ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό από 226 σε 179 θύματα ανά 100.000 (-20%) εάν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, ενώ για εκείνα με 80% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση οι θάνατοι μειώνονται από 233 σε 207 ανά 100.000 ανθρώπους (-11%) όταν προσφέρεται αργότερα η δεύτερη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πραγματικά στοιχεία από τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ σε βάθος εξαμήνου, και τα αποτελέσματά τους σε μολύνσεις από κορωνοϊό, εισαγωγές σε νοσοκομεία και θανάτους.

Η τελευταία έρευνα στη Βρετανία δείχνει ότι ειδικά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech περιορίζει τους θανάτους από κορωνοϊό κατά 97% μετά και τη δεύτερη δόση.

Πηγή: Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή