ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στη χορήγηση… παρασιτοκτόνου καταφεύγουν κρατίδια στην Ινδία

koronoios-sti-chorigisi-parasitoktonoy-katafeygoyn-kratidia-stin-india-561361615

Τουλάχιστον δύο ινδικά κρατίδια αποφάσισαν τη χορήγηση παρασιτοκτόνου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στην απελπισία του από την εξάπλωση της πανδημίας, μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο.

Την ώρα που τα νοσοκομεία στην Ινδία δεν χωρούν άλλους ασθενείς και η χώρα σπάει το ένα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων μετά το άλλο, τα κρατίδια Γκόα και Ουταραχάντ ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να προσφέρουν χάπια με ιβερμεκτίνη στον γενικό πληθυσμό ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού.

Η ινδική μετάλλαξη έχει πανικοβάλει τις αρχές στη χώρα, και παρότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει δώσει κάποια κατεύθυνση σχετικά, τα δύο παραπάνω κρατίδια θα χορηγήσουν ταμπλέτες σε άτομα ηλικίας ακόμη και δύο ετών (στην περίπτωση του Ουταραχάντ) ώστε να περιοριστεί κάπως η διασπορά του ιού.

Ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει από τα τέλη Μαρτίου ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα ώστε να επιτρέψει τη χρήση του παρασιτοκτόνου αυτού για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ενώ αποτρεπτική είναι η εισήγηση και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Επίσης ο φαρμακευτικός γίγαντας Merck, που παράγει παρασιτοκτόνο με βάση την ιβερμεκτίνη, αποτρέπει τη χρήση του κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Γκόα και Ουταραχάντ έχουν δύο από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, που αποδίδονται μεταξύ άλλων και σε ανεξέλεγκτες θρησκευτικές εκδηλώσεις των προηγούμενων εβδομάδων

Τα δύο κρατίδια κυβερνώνται από το κόμμα που ελέγχει και την κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας, το Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος παρά την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων και των θανάτων αρνείται να επιβάλει γενικό λόκνταουν φοβούμενος τις οικονομικές συνέπειές του.

Πηγή: Reuters, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας