Αντιμέτωποι με νέο κύμα της πανδημίας, οι Κουβανοί εμβολιάζονται με Αμπντάλα και Σομπεράνα

Αντιμέτωποι με νέο κύμα της πανδημίας, οι Κουβανοί εμβολιάζονται με Αμπντάλα και Σομπεράνα

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εσπευσμένη εκστρατεία εμβολιασμού με δύο σκευάσματα που παρασκευάζονται στην Κούβα αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση για χορήγηση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κούβα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας και ως σήμερα έχει καταγράψει 119.375 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 768 θανάτους. 

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εσπευσμένη εκστρατεία εμβολιασμού με δύο εμβόλια που παρασκευάζονται στην Κούβα αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση για χορήγηση: το Αμπντάλα (Abdala) και το Σομπεράνα 2 (Soberana 2, το δεύτερο πιο προχωρημένο υποψήφιο εμβόλιο). 

Η Κούβα έχει μακρά εμπειρία σε ό,τι αφορά τα εμβόλια καθώς, την εποχή του αμερικανικού εμπάργκο άρχισε να αναπτύσσει δικά της. Σήμερα, από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πρόγραμμα ανοσοποίησης στη χώρα, τα οκτώ παράγονται εγχωρίως.

Για τον νέο κορωνοϊό οι κουβανοί επιστήμονες εργάζονται πάνω σε πέντε υποψήφια εμβόλια. Όταν κάποιο εξασφαλίσει πράσινο φως της αρμόδιας εποπτικής, η Κούβα θα γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα έχει αναπτύξει και θα παραγάγει δικό της εμβόλιο για την COVID-19.

Σε ό,τι αφορά το Αμπντάλα, η 3η φάση έχει πρακτικά ολοκληρωθεί, αλλά τα αποτελέσματά της ακόμη αναλύονται.

Το Σομπεράνα 2 αναμένεται να περάσει σε αυτή τη φάση εντός ημερών, στα μέσα του Μαΐου.

Αντιμέτωποι με νέο κύμα της πανδημίας, οι Κουβανοί εμβολιάζονται με Αμπντάλα και Σομπεράνα-1

Το ότι η Αβάνα «εγκαταλείπει το σύνηθες πρωτόκολλο» των διαδικασιών εμβολιασμού «θα προκαλέσει επικρίσεις» σε διεθνές επίπεδο, προειδοποιεί ο Αμίλκαρ Πέρες- Ριβερόλ – κουβανός μοριακός βιολόγος, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σαν Πάουλου, στη Βραζιλία – υπενθυμίζοντας το ρωσικό και το κινεζικό προηγούμενο, όπου μέρος του εμβολιασμού έγινε πριν από την αποπεράτωση των κλινικών δοκιμών.

Οι αρχές της Κούβας το δικαιολογούν «στη βάση δύο πραγμάτων: των αποτελεσμάτων της φάσης 2», που ήταν ενθαρρυντικά ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, και την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

«Πιστεύω ότι ο σκεπτικισμός αυτός μπορεί να αντιστραφεί όταν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των φάσεων 2 και 3 στις επιστημονικές επιθεωρήσεις», όπως συνέβη με το Sputnik V, η αποτελεσματικότητα του οποίου επαληθεύτηκε σε δημοσίευση στην επιθεώρηση The Lancet.

«Χάρη στον Φιδέλ, χάρη στον Θεό»

«Στην Κούβα, υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια κουλτούρα εμπιστοσύνης και θαυμασμού προς την επιστήμη, πάνω απ’ όλα όσον αφορά τη δημόσια υγεία», λέει ο Αμίλκαρ Πέρες- Ριβερόλ.

Η Νιούρκα Μαρία Βισιέδο, συνταξιούχος των ένοπλων δυνάμεων, 77 ετών, είναι ένα καλό παράδειγμα.

«Το Αμπντάλα είναι ασφαλές εμβόλιο, έστω κι αν είναι (ακόμα) υποψήφιο εμβόλιο», διαβεβαιώνει. «Χάρη στον Φιδέλ (Κάστρο), χάρη στον Θεό» και χάρη στο ότι «έχουμε επιστήμονες».

Η Άνα Μαρία Καμπρέρα, 74 ετών,  λέει πως «ανυπομονούσε να ζήσει αυτή τη στιγμή» καθώς ανησυχεί πολύ «με όλα τα κρούσματα» του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Στο ιατρικό κέντρο Ρέγκλα, η Σεσίλια, υπερτασική, ασθματική και καρδιοπαθής, έμεινε για περίπου μία ώρα υπό ιατρική παρακολούθηση μετά την ένεση.

Ακόμα λιγάκι νευρική, δεν σταματά να μιλάει, αλλά είναι ικανοποιημένη: «δεν είχα καμία (παρενέργεια), τώρα θα πάω να μαγειρέψω πατάτες γεμιστές»…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή