Η Βρετανία απελαύνει Ευρωπαίους

Η Βρετανία απελαύνει Ευρωπαίους

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Περιστατικά κράτησης και απέλασης Ευρωπαίων πολιτών –μεταξύ τους και Ελλήνων– από τις βρετανικές αρχές σε σημεία εισόδου στη Βρετανία αναφέρουν θύματα της νέας πρακτικής, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian.

Κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων φέρονται να μετήχθησαν και να κρατήθηκαν σε βρετανικά κέντρα απέλασης παράτυπων μεταναστών, καθώς η κυβέρνηση του Λονδίνου εγκαινιάζει νέα πολιτική «εχθρικού περιβάλλοντος» απέναντι σε μετανάστες. Ευρωπαίοι, με ραντεβού για συνεντεύξεις πρόσληψης, ήταν μεταξύ όσων βρέθηκαν να κρατούνται από την υπηρεσία συνόρων της Βρετανίας. Πολλοί από αυτούς έκαναν λόγο για την τραυματική και εξευτελιστική εμπειρία της απέλασης, παρά τους κανόνες του υπουργείου Εσωτερικών, που επιτρέπουν την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ταξιδιώτες χωρίς βίζα εργασίας, για να παραστούν σε συνεντεύξεις πρόσληψής τους.

Η σύγχυση γύρω από τους νέους κανόνες, που επιτρέπουν την είσοδο όσων έχουν προγραμματισμένες συνεντεύξεις, αλλά όχι όσων φθάνουν στη Βρετανία για απλήρωτη μαθητεία, έχει αυξήσει τον αριθμό των κρατουμένων και των απελάσεων. Τουλάχιστον 12 Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως νέες γυναίκες, κρατήθηκαν και απελάθηκαν από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Λονδίνο σε μόλις 48 ώρες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δύο Ισπανίδες που κρατούνταν και μίλησαν στην εφημερίδα The Guardian. Κάποιοι οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης και απέλασης του Γιαρλς Γουντ σε απόσταση δύο ωρών από την πρωτεύουσα, όπου υποχρεώθηκαν σε καραντίνα στα δωμάτιά τους εξαιτίας κρουσμάτων COVID-19 στο κέντρο.

Πολίτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βουλγαρίας κρατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε αεροδρόμια της Βρετανίας. Γάλλος υπήκοος φέρεται να παρέμεινε πρόσφατα υπό κράτηση για 48 ώρες, ενώ ο πρεσβευτής της Βουλγαρίας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε ότι αρκετοί συμπατριώτες του κρατήθηκαν σε κέντρα απέλασης.

Οι δύο Ισπανίδες συνελήφθησαν στις 2 και 3 Μαΐου στο Γκάτγουικ μετά την άφιξή τους με διαφορετικές πτήσεις από τη Βαλένθια και το Μπιλμπάο. Η 25χρονη Μαρία εξήγησε ότι πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να επισκεφθεί τη Βρετανία για να εξερευνήσει επαγγελματικές ευκαιρίες, έχοντας ζήσει και εργαστεί παλαιότερα στη χώρα. Αφού συνελήφθη, η Μαρία πρότεινε στην υπηρεσία συνόρων να αγοράσει επιτόπου το εισιτήριο επιστροφής της. Αντί για αυτό, η υπηρεσία την μετήγαγε στο κέντρο κράτησης Γιαρλς Γουντ, όπου πέρασε τρία 24ωρα γεμάτα άγχος. Μετά το πέρας του τριημέρου, η υπηρεσία την απελευθέρωσε και τη διέταξε να μεταβεί στο σπίτι της αδελφής της στο Λονδίνο, όπου όφειλε να παραμείνει σε προληπτική καραντίνα έως τις 17 Μαΐου. Οι Αρχές κατέσχεσαν το διαβατήριό της.

Η 24χρονη Εουχένια από το Μπιλμπάο ταξίδεψε στη Βρετανία για να αναζητήσει εργασία και να είναι μαζί με τον νοσηλευτή σύντροφό της. Κατά τη σύλληψή της στο Γκάτγουικ, η Εουχένια εξήγησε ότι διέθετε εισιτήριο επιστροφής, χωρίς αυτό να συγκινήσει την υπηρεσία συνόρων. Μετήχθη και αυτή στο Γιαρλς Γουντ, όπου παρέμεινε σε μικρό κελί με έξι άλλες γυναίκες. Την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο και υποχρεώθηκε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη Βαρκελώνη.

«Η υπηρεσία συνόρων έχει υιοθετήσει επιθετική τακτική απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να φυλακίζεται κάποιος σε κέντρο απέλασης, ιδίως εάν έχει συγγενείς πρόθυμους να τον φιλοξενήσουν στη Βρετανία», λέει ο δικηγόρος Λουκ Πάιπερ. Η υπηρεσία συνόρων ενημέρωσε την Εουχένια ότι η ευθύνη για την ταλαιπωρία της βαρύνει εξ ολοκλήρου την αεροπορική εταιρεία Vueling. «Μας είπαν ότι οι υπάλληλοι της αεροπορικής εταιρείας έπρεπε να μας απαγορεύσουν την είσοδο στο αεροσκάφος», είπε η Εουχένια. Εκπρόσωπος της εταιρείας διαψεύδει, όμως, τις βρετανικές αρχές λέγοντας ότι η εφαρμογή και η τήρηση των κανόνων εισόδου στη χώρα αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των βρετανικών κρατικών υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή