ΚΟΣΜΟΣ

«Κλειστόν λόγω κυβερνοεπίθεσης» το ηλεκτρονικό ΕΣΥ της Ιρλανδίας

«Κλειστόν λόγω κυβερνοεπίθεσης» το ηλεκτρονικό ΕΣΥ της Ιρλανδίας

Τους διακόπτες όλων των ηλεκτρονικών του συστημάτων υποχρεώθηκε να κατεβάσει την Παρασκευή το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας λόγω σοβαρής κυβερνοεπίθεσης με αίτημα για λύτρα, η οποία ευτυχώς δεν επηρεάζει το πρόγραμμα χορήγησης εμβολίων, όπως ανακοινώθηκε.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του συστήματος υγείας της χώρας, Πολ Ριντ, δήλωσε ότι η προσωρινή διακοπή λειτουργίας των συστημάτων πληροφορικής είναι προληπτικό μέτρο με στόχο την προστασία κατά το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών στα αρχεία.

Ελέγχεται ακόμη κατά πόσον η κυβερνοεπίθεση μπορεί να έχει συνέπειες και σε άλλες υπηρεσίες, είπε ο κ. Ριντ.

«Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη επίθεση, όχι μια συνηθισμένη κυβερνοεπίθεση», πρόσθεσε ο επιτελικός του ιρλανδικού ΕΣΥ στην κρατική τηλεόραση RTE. «Έχει συνέπειες σε όλα τα εθνικά και τοπικά μας συστήματα που αφορούν στις βασικές μας υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Οι κυβερνοεπιθέσεις για λύτρα διαφέρουν από τις κυβερνοπειρατείες που σκοπό έχουν την υποκλοπή πληροφοριών. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας κάποιοι φέρονται να έχουν κλειδώσει το σύστημα του ιρλανδικού ΕΣΥ και αρνούνται να το ξεκλειδώσουν αν δεν τους πληρωθεί κάποιο ποσό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ριντ, το πρόγραμμα εμβολιασμών δεν έχει επηρεαστεί καθώς λειτουργεί μέσω ξεχωριστού ηλεκτρονικού συστήματος.

Πηγή: Reuters