ΗΠΑ: βλαβερά χημικά στο μητρικό γάλα γυναικών

ΗΠΑ: βλαβερά χημικά στο μητρικό γάλα γυναικών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΑΤΛ. Την τοξική χημική ουσία PFAS, που δεν διασπάται στον ανθρώπινο οργανισμό, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες στο μητρικό γάλα του συνόλου των 50 γυναικών, που συμμετείχαν σε ιατρική μελέτη. Τα επίπεδα της τοξικής ουσίας στο μητρικό γάλα βρίσκονταν μάλιστα σε συγκέντρωση 2.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που συστήνουν ειδικοί ως ασφαλή για το πόσιμο νερό.

«Το πόρισμα της μελέτης προκαλεί μεγάλη ανησυχία και υπογραμμίζει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα νεογέννητα μωρά. Η έρευνα έδειξε ότι η μόλυνση του μητρικού γάλακτος με PFAS είναι σχεδόν καθολική στις ΗΠΑ και ότι τα βλαβερά αυτά χημικά μολύνουν την τελειότερη τροφή της φύσης», λέει η Ερικα Σρέντερ, συντάκτρια της έρευνας και επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Toxic Free Future».

Η κατηγορία ουσιών PFAS συμπεριλαμβάνει 9.000 χημικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων, στον ρουχισμό, στις αδιάβροχες μοκέτες και στα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, μεταξύ άλλων. Αποκαλούνται «παντοτινά χημικά», καθώς δεν διαλύονται στη φύση και συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα. Η χρήση τους συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών, παθήσεων του θυρεοειδούς, μείωση του ποσοστού σπέρματος και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Environmental Science and Technology» διαπίστωσε ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά της βλαβερής ουσίας στο μητρικό γάλα, που έφθαναν ακόμη και τα 1.850 ppt (μέρη ανά τρισεκατομμύριο). Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τοξικών ουσιών ορίζει ότι τα PFAS στο πόσιμο νερό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 14 ppt.

Παρά την ανησυχία που προκαλούν τα δεδομένα της μελέτης στους ερευνητές, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη έρευνα για την ύπαρξη της ουσίας στο σώμα νεογνών. Η δρ Σίλα Σατιαράνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που ηγήθηκε της μελέτης, λέει ότι έρευνες σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες απέδειξαν ότι οι ουσίες της κατηγορίας PFAS ευθύνονται για διαταραχές της ορμονικής λειτουργίας και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρότι η μελέτη βασίστηκε σε σχετικά μικρό δείγμα, μόλυνση μητρικού γάλακτος από τις συγκεκριμένες ουσίες διαπιστώθηκε σε γυναίκες κάθε κοινωνικού και εισοδηματικού στρώματος. Οι έγκυοι και οι λεχώνες θα πρέπει να αποφεύγουν τις συσκευασμένες με πλαστικό τροφές, τη χρήση αδιάβροχων ρούχων και αντικολλητικών μαγειρικών σκευών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή