Τουρκία: Προσεκτική χαλάρωση lockdown ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Τουρκία: Προσεκτική χαλάρωση lockdown ανακοίνωσε ο Ερντογάν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεκτική άρση των μέτρων του ολικού lockdown πρόκειται να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα η Τουρκία, χαλαρώνοντας περισσότερους περιορισμούς τον Ιούνιο, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Lockdown για τους πολίτες, ελευθερία για τους τουρίστες

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν ολικό lockdown πριν από δύο εβδομάδες αφού ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων της νόσου αυξήθηκε σε πάνω από 60.000, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, και οι θάνατοι έφταναν σχεδόν τους 400 την ημέρα.

Η έξαρση απειλεί να πλήξει την προσοδοφόρα τουριστική περίοδο της Τουρκίας, και έχει ήδη οδηγήσει στην μεταφορά του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ από την Κωνσταντινούπολη στο Πόρτο της Πορτογαλίας, ενώ σήμερα η Φόρμουλα Ένα αποφάσισε την ακύρωση διεξαγωγής του τουρκικού γκραν-πρι.

Ο Ερντογάν είπε ότι ένα «χρονοδιάγραμμα ελεγχόμενης εξομάλυνσης» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. «Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε να ενεργούμε σχετικά προσεκτικά μέχρι τα τέλη Μαΐου», είπε σε τηλεοπτική του ομιλία. «Από τον Ιούνιο, σκοπεύουμε να μειώσουμε σημαντικά τα μέτρα με τρόπο που θα κάνει την καθημερινή ζωή ακόμα πιο άνετη».

Ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε 11.000, σε μια απότομη πτώση από τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον στόχο των 5.000 ημερήσιων λοιμώξεων που είχε θέσει ο Τούρκος πρόεδρος στην αρχή του lockdown. Περίπου 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως (το 13% του πληθυσμού), ενώ άλλα 4 εκατομμύρια έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Anadolu

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή