ΗΠΑ: Αποζημίωση 10 εκατ. δολάρια στην οικογένεια Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικούς

ΗΠΑ: Αποζημίωση 10 εκατ. δολάρια στην οικογένεια Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικούς

Η οικογένεια Αφροαμερικανού ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα λάβει αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια Αφροαμερικανού ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα λάβει αποζημίωση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο «φιλικού διακανονισμού» με τον δήμο του Κολόμπους, ανακοίνωσε ο δικηγόρος της.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Δολοφονία Φλόιντ: Η ενοχή του Σόβιν ανοίγει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην αστυνομία

Προκειμένου να μην οδηγηθεί η υπόθεση στα αστικά δικαστήρια, ο δήμος δέχτηκε να καταβάλει αποζημίωση στην οικογένεια και να δώσει το όνομα του Αντρέ Χιλ σε γυμνάσιο της συνοικίας όπου διέμενε, σύμφωνα με τον Μπεν Κραμπ, δικηγόρο που εκπροσωπεί θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Ο 47χρονος Αντρέ Χιλ σκοτώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από λευκό αστυνομικό, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία.

Εκείνο το βράδυ, οι αστυνομικοί κλήθηκαν σε γειτονιά του Οχάιο για μια υπόθεση ήσσονος σημασίας. Φτάνοντας εκεί, είδαν τον Αντρέ Χιλ στο ανοιχτό γκαράζ ενός σπιτιού και τον πλησίασαν.

Σύμφωνα με βίντεο που τράβηξε η κάμερα με την οποία ήταν εξοπλισμένος ο αστυνομικός Άνταμ Κόι, ο 47χρονος Αφροαμερικανός τον πλησίασε, κρατώντας στο αριστερό του χέρι ένα κινητό τηλέφωνο – το δεξί του χέρι δεν φαινόταν στα πλάνα. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο αστυνομικός άνοιξε πυρ και ο Χιλ κατέρρευσε στο έδαφος.

Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, ο Χιλ βρισκόταν στο γκαράζ ενός φίλου του, τον οποίο είχε πάει να επισκεφθεί και ήταν άοπλος.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κολόμπους, όπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα αστυνομικοί είχαν σκοτώσει άλλον έναν Αφροαμερικανό άνδρα. Σημειώθηκε άλλωστε λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολις, και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή