Εμβόλιο Pfizer: Πιο αποτελεσματικό με κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων

Εμβόλιο Pfizer: Πιο αποτελεσματικό με κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθουσιασμό προκάλεσε στις ΗΠΑ η νέα σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μπορούν να πετάξουν τις μάσκες. Πρώτος που υιοθέτησε τη σύσταση ήταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς μάσκα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου και χαρακτήρισε την απόφαση «ορόσημο της προσπάθειας κατά της COVID-19». Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και εμβολιάστηκαν, καταλήγοντας ότι «έτσι φτάσαμε σε αυτήν τη σπουδαία ημέρα».

Καλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όταν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων δεν είναι τρεις εβδομάδες, όπως σήμερα, αλλά δώδεκα. Το εντυπωσιακό συμπέρασμα εξήχθη από μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, σε συνεργασία με τον φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που παρήχθησαν, όταν η δεύτερη δόση έγινε 12 εβδομάδες μετά την πρώτη ήταν κατά 2,5 φορές περισσότερα από αυτά που ανιχνεύθηκαν όταν το ενδιάμεσο διάστημα ήταν τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, ασχέτως του μεσοδιαστήματος των δόσεων, είναι ισχυρή. Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, όμως, συμβάλλει στην επιμήκυνση της περιόδου ανοσίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με επιστολή τους στο περιοδικό «Science», απευθύνουν έκκληση να μελετηθεί ενδελεχώς η πιθανότητα διαφυγής του κορωνοϊού από εργαστήριο στην αρχή της πανδημίας, καθώς τη θεωρούν πιθανή, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ερεύνησε εις βάθος το ενδεχόμενο. 

«Επί ξυρού ακμής» βρίσκεται η Ιαπωνία, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων. Στην Οσάκα, εστία του τέταρτου πανδημικού κύματος, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης, με το 96% των κλινών ΜΕΘ να έχει καλυφθεί, ενώ χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να βρουν ελεύθερο κρεβάτι. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, αίτημα που υπεγράφη από 350.000 πολίτες κατατέθηκε στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ζητώντας την άμεση ματαίωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή